Hoppa till huvudinnehåll

Stafettkarnevalen var en liten karneval 1963 till 1970

Även då Stafettkarnevalen inte var en jättekarneval var den starka mannen bakom karnevalen Carl-Olaf Homén. Vi beger oss till 1960-talet.

1963 ordnas Stafettkarnevalen för tredje gången på Djurgårdens sportplan. Den starka mannen bakom karnevalen, energiknippet och idésprutan var redan då Carl-Olaf Homén.

Laguska skolan vinner 4 x 100 meter för flickor över 15 år. Tätt följda av Lovisa svenska samlyceum.

En originell gren, menar redaktören, är 4 x 110 m häck för läroverkspojkar. Vasa tar hem guldet med över 20 meter till Lärkan och Norsen från Helsingfors. Erkka Vilen, olympisk silvermedaljör i häcklöpning, delar ut prisen.

Svenska flicklyceet vinner en bejublad seger i masstafetten, 20 x 80, meter för flickor. De fick sitt guld av Claes Thunberg, femfaldig OS-guldmedaljör i skridskoåkning.

Stafettkarnevalen är inte bara idrott utan också show och familjeunderhållning med Humpsvakarnas orkester och med mera humoristiska tävlingar.

Den första är gångstafett på styltor mellan före detta landslagsstjärnor och gymnastiklärare som bjuder på spänning. Styltstafetten var den första tävlingen för IFK-målvakten Anders Westerholm sedan benbrottet i april. Stjärnorna vann.

Sparkbrädstävlingen mellan riksdagsmän, gymnastiklärarinnor, luciakandidater och rektorer bjuder på spänning. Georg C Ehrnrooth anländer till platsen i sista minuten, men riksdagsman Christian Gestrin för, enligt redaktören för en gångs skull, riksdagen till en hotad seger.

Stafettkarnevalens huvudlopp är gatustafetten för läroverk. Vid första växlingen ledde Åland överlägset, men Vasa gick förbi till sist och vann.

1966 hade Stafettkarnevalen tre år i rad ordnats på ett (oftast) soligt Olympiastadion i Helsingfors. Åland får tre medaljer, en i varje färg. Bronset kom i gatustafetten, som Åland vunnit fyra gånger.

1970 hade Stafettkarnevalen 1700 starter, och ungefär 1400 elever. I ljudglimtar hör vi Borgå lyceum vinna häck som vanligt. Traditionen med häckguld för Borgå går vidare ända in på 2000-talet.

Publiken är inte så stor som man kunde önska sig, menar redaktör Björn Federley, endast 1000 personer. Vi hör dock hur man hejar och ropar på sina kamrater i gatustafett och masstafett.

1970 firade man jubileumskarneval, det var den tionde gången som Stafettkarnevalen ordnades. Nu med 2300 starter och 1900 deltagande skolelever.

Med i tävlingen finns också en finsk och sverigesvensk skola. I 4 x 110 m häck vinner Borgå som vanligt, tvåa blir Västra Nylands yrkesskola och sedan Vasa. Vi får också höra masstafetter, gatustafetten. En mycket lyckad tävling, sammanfattar Björn Federley.

Läs mera:

En tidsresa med stafettkarnevalen – från växlingsdramatik till hejarklacksjubel

Stafettkarnevalen är en unik tillställning där alla skolor i Svenskfinland deltar i löptävlingar tillsammans. Den första Stafettkarnevalen ordnades 1961. Men karnevalen handlar inte bara om att springa och växla. En lika viktig tävling utspelar sig på läktarna. Löp med oss genom Stafettkarnevalens många tävlingar och decennier.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Reportage från vinterkriget

  Nyhetsrapport om att 16 städer i Finland har blivit bombade.

  Torsdagmorgon den 30 november 1939 flög bombplan in över Finland från Sovjetunionen. Och vinterkriget bröt ut.

 • Helsingfors under vinterkriget

  En inblick i livet vid hemmafronten.

  Hur var det att leva i huvudstaden Helsingfors under vinterkriget? Vi får en inblick i livet vid hemmafronten i dessa ljudklipp om bombningar, mörkläggning, fönsterglas och första hjälp.

 • Finland stod stilla i 19 dagar

  Den 1.3 1956 utbröt en generalstrejk som lamslog Finland.

  Generalstrejken i mars 1956 berörde närmare en halv miljon arbetstagare och lamslog trafik och industri. Rundradion vägrade rapportera om strejken.

 • Regionalen följer postens väg 1985

  Förr fanns det postkontor i varje utkrok.

  Posten anno 1985 tänker bara på lönsamhet, menar Regionalen. Posten automatiseras, men ute på landsbygden dras postkontor in och servicen blir allt mer ojämlik. Hur snabbt färdas ett brev reser från Sibbo till Helsingfors?

 • Firmajulfester

  Firmafester

  Hur firar man firmajulfester i Finland och vad allt kan hända på en våt julfest? Redaktör Tom Östling intervjuar en portier, en forskare och flera människor på gatan.

 • I december sups det

  Större alkoholkonsumtion i Finland 1989

  1987 talade man om att finländare dricker sig till alkoholförgiftning t.ex. i december med alla firmajulfester.

 • På 1990-talet gjorde man alkoholdrycker hemma

  Vintillverkning på 1990-talet

  I recessionens Finland på 1990-talet var det många som började tillverka sitt eget vin. För vissa blev det en bestående hobby, andra övergick till starkare och olagligare drycker.

 • Lotsen är livvakt på haven

  Lotsarnas historia fram till 1994.

  Finlands skärgård är svår att navigera i. Fartyg manövrerar förbi många öar och grund. Därför är lotsarna viktiga. I dokumentären "Med havet som arbetsplats" (1994) av Bosse von Willebrand och Rikard Thölix får vi höra lotsarnas historia.

 • Att vara lots i Pellinge

  En bit finlandssvensk lotsvardag från Pellinge 1960.

  Hur är det att vara lots och hjälpa fartyg? Se en bit finlandssvensk lotsvardag från Pellinge 1960.

 • Fraktfartyget m/s Pamela

  Vidar reser runt Östersjön och fraktar varor.

  Far och son Tollander har ett rederi. Pappa Ingmar Tollander sköter businessen i land, medan Vidar reser runt Östersjön och fraktar varor.

 • Med m/s Norrö från Kotka till Antwerpen

  Finlandssvensk vardag till sjöss från 1961.

  Carl Mesterton tar oss med på lastfartyget m/s Norrö från Kotka till Antwerpen och vi får uppleva finlandssvensk vardag till sjöss från 1961.

 • Mormor – drama om ålderdom

  När gamla föräldrar inte längre klarar sig sig själva

  Sommarlovet börjar men allt kretsar kring mormor. Vad skall man göra med sina gamla föräldrar när de inte längre klarar sig själv?

 • Kvinnans åldrar – från 0 till 80 år

  Ålder, alla talar om ålder.

  Barndomen färgar oss alla. Och är en kvinnans liv slut efter 50? I "Kvinnoåldrar" berättar Sanna Tahvanainen, Monika Fagerholm, Birgitta Boucht och Barbara Winckelmann om kvinnans väg genom livet.

 • Märta Laurent talar om att åldras

  Vad innebär det för en vacker kvinna att bli gammal?

  Hur skall man åldras och vad innebär det för en vacker kvinna eller skådespelare att bli en gammal patient? Märta Laurent talar i Gogo om hur hon ser på skönhet, åldrande och skådespelarkarriären.

 • Militärkuppen i Chile 1973 skulle rensa landet från oliktänkare

  Den 11 september 1973 tog general Pinochet makten i Chile.

  Den 11 september 1973 gjorde general Augusto Pinochet och hans junta en militärkupp i Santiago de Chile. President Salvador Allende störtades. General Pinochet började en sjutton år lång militärdiktatur där oliktänkare och vänstersinnade förföljdes. Militärkuppen hade starkt stöd av USA.

 • Ariadne - en labyrintisk mardröm av Walentin Chorell

  Vilsna mänskor söker kärlek i ett labyrintiskt ämbetsverk.

  I pjäsen Ariadne av Walentin Chorell söker vilsna människor (Lasse Pöysti och Nisse Brandt) efter kärlek och mänsklig närhet, medan de tappar bort sig i ett mardrömslikt ämbetsverk.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

 • Konsekvenser av en kärnkraftsolycka

  Veckans Puls 1986 granskar följderna.

  Några dagar efter olyckan i Tjernobyl funderar man på konsekvenserna av en olycka av det här slaget. Vad händer i Ukraina och Kreml, och hur kan Finland skydda sig?

Nyligen publicerat - Arkivet