Hoppa till huvudinnehåll

Flygplats till Lojo?

Flygplan landar kanske i Lojo i framtiden i stället för på Malms flygplats. Fullmäktige i Lojo fick i går kväll information om att Lojo uppfyller alla krav som ställs på en ort där en andra flygplats kan byggas.
Vägförvaltningens Nylands vägdistrikt skulle göra en miljökonsekvensbedömning för Backas i Borgå, men där sade politikerna nej till en andra flygplats efter Helsingfors-Vanda. Därför riktas blickarna nu mot Lojo.

Lojo nära Helsingfors

Det här är helt klart en stor sak för Lojo eftersom det enbart är fullmäktiges ordförande, Jussi Patinen, som får uttala sig om planerna. Patinen berättar att det som talar för Lojo är avståndet till Helsingfors och trafikförbindelserna är goda då motorvägen E18 blir färdig.

-Planerna på tågtrafik mellan Esbo, Vichtis och Lojo är också till Lojos fördel och för det tredje finns det plats för flygplan i luftrummet ovanför Lojo, säger Patinen.

Ja eller nej i maj

Nylands vägdistrikt vill göra en miljökonsekvensbedömning i Lojo och det är stadsstyrelsens sak att säga ja eller nej till vägdistriktets förfrågan. Det svaret ger styrelsen nu i maj. Nylands förbunds styrelse får också ärendet till kännedom på sitt möte i maj, och först efter att en miljökonsekvensbedömning har gjorts så är det Lojobornas tur att säga vad de tycker om att de kanske får en flygplats i sin stad.
Jussi Patinen vill inte säga var det skulle vara lämpligt att bygga en flygplats i Lojo. Fullmäktigeledamöterna fick höra olika förslag i går, men Patinen säger bara att flera platser ska undersökas om vägdistriktet får göra en miljökonsekvensbedömning.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland