Hoppa till huvudinnehåll

Larry Silván in memoriam

"Därför vände jag dem ryggen och gick ut i skogen." Larry Silván, en diktare i Ekenäs som dog ung efter ett ångestfullt liv, presenteras här av de närmaste vännerna.

Larry Silván (1955-1976) var länge Ekenäsbo mot sin vilja. Han trivdes inte med den inskränkta mentaliteten i staden. Och med att inte bli accepterad för den han var.

Larry flyttade senare ut till ett förfallet hus bredvid en avstjälpningsplats. Han levde ensam, odlade det han behövde, diktade och komponerade.

1976, endast 21 år gammal, begick han självmord. Hans enda diktsamling kom ut postumt.

I det första klippet berättar tre av Larrys vänner, Leif Lundström, Marit Lundström och Kjell Österberg om Larry och den sista tiden med honom. Vi får höra några av hans dikter och se träsnitten som illustrerar hans liv.

I det andra klippet träffar vi vännerna och Larrys bror, Peter Silván, 20 år senare. Vad tänker de nu? Författare Sven Willner och skådespelare Tobias Zilliacus talar också om vad Larry Silván säger dem. Tobias Zilliacus läser några dikter av Larry Silván.

Alla talar om hur Larry såg och avslöjade i det falska i samhället. Och hur känslig han var för det.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.