Hoppa till huvudinnehåll

Ansiktsskrubb

Ansiktsmasker kan ha många olika effekter som t ex fuktgivande, rengörande eller lugnande. En skrubbmask innehåller små korn som slipar bort döda hudceller och stimulerar blodcirkulationen i ansiktet så att hyn blir slät, frisk och rosig.

Ansiktsmasker är lätta att göra själv – inventera skafferiet och skapa fritt! Mandel, frön och nötter kan malas i mixer eller mortel till små peelingkorn. Frön och nötter innehåller också fett som är nyttigt för huden. Yoghurt svalkar och återfettar huden, samtidigt som syran i yoghurten löser upp smuts och döda hudceller. Björkblad fungerar som en mild tvål och lindblommor gör huden underbart mjuk.


Det här behöver du:

  ½ dl hel mandel
  ½ dl björkblad
  ½ dl lindblommor
  Fet yoghurt (3-10%)

Kör i mixer
Så här gör du:

1. Kör mandeln, björkbladen och lindblommorna i mixer tills allt är finfördelat.
2. Häll i glasburk med tättslutande lock och förvara mörkt. Håller ca 6 månader.

BlandaLika delar yoghurt och pulver
3. Blanda 1 msk örtpulver med 1 msk yoghurt. Späd eventuellt med lite vatten om det blir för tjockt.


4. Låt stå i några minuter och applicera sedan jämnt över ansiktet.


5. Efter ca 15 minuter kan du massera igenom ansiktet med masken kvar. Den fungerar som skrubb och tar bort död hud samtidigt som den stimulerar blodcirkulationen och ger en frisk hy med mycket lyster.


6. Skölj med ljummet vatten.

Tips!
Tänk på att inte använda skrubbmasker oftare än varannan vecka. Använder man dem oftare blir huden sliten och ömtålig. Huden kan också bli mer solkänslig efter skrubbehandlingar, så ta det lugnt!

Lee och Alexandra njuter av behandlingen

Läs också

Nyligen publicerat - Alexandras örtagård

 • Strömsös bästa ekologiska kosmetika – här hittar du alla tips

  Recept på allt från deodorant till shampo.

  Vill du ha bättre koll på vad du smörjer in dig och tvättar dig med har vi samlat våra bästa kosmetiska recept här. Du hittar allt från hårtvätt till deodorant där största delen av ingredienserna är sånt du hittar i ditt skafferi eller i naturen. En bonus är att du kan minska plastavfallet lite.

 • Håll dig varm med örter

  Fryser du ? Så här håller du dig varm.

  Det är inte lätt att vara en person som är frusen av sig. Vissa behöver helt enkelt yllelångkalsonger och mössa fram till midsommar. Men det finns många örter som hjälper dig att hålla värmen.

 • Groblad - naturens eget plåster

  Bra också för bistick.

  Naturens bästa plåster heter groblad och växer i gräsmattor, på stigar och småvägar. På sommaren är det lätt att gå ut och plocka ett plåster i gräsmattan, men till vintern fryser man in blad eller gör en tinktur.

 • Vaxa ben med socker och citron

  Benvaxning med det du har i köket.

  Att ta bort kroppsbehåring med varmt vax är en gammal och effektiv metod. Här har vi gjort ett recept med socker.

 • Vandrarens survivalkit

  Inget kan förta vandringslusten så som en för tung packning. Och ändå är det ju så mycket saker man behöver ute på turen.

 • Fjällträdgården i Jokkmokk

  I Jokkmokk finns en fjällbotanisk trädgård som är något alldeles extra. Den drivs av Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum, och på en hektar har man lyckats klämma ihop hela fjällvärlden.

 • Liniment

  Det är lätt hänt att man sträcker sig eller överanstränger sig under träning. Då är det skönt med ett kylande liniment.

 • Fröpåsar

  Höst och skördetid är en perfekt tid att samla in frön, så man har något att så nästa sommar. Jag plockar frön från både trädgårdsväxter och vilda växter, och de vilda läkeväxtfröna strör jag ut på ställen där jag tycker att det skulle passa med lite johannesört eller kamomill.

 • Rosenlassi

  Dryck som svalkar på inom- och utombords

  Lassi är en svalkande yoghurtdryck som är vanlig i Indien, och jag gjorde en variant som också hjälper mot solbränna. Jag brukar tänka att allt jag smörjer på kroppen ska innehålla så naturliga saker att det går att äta.

 • Tvål med havssand

  Jag har en vän som är smed och alltid svart om händerna. Han bad mig göra en tvål som man blir extra ren av, så jag gjorde en med havssand.

 • Örtkudde

  En god nattsömn är inte alla förunnad. Och de flesta har väl varit med om att ligga och vrida sig i sängen en natt medan man funderar på något problem.

 • Kärleksmagi

  Magiska knep för att väcka någons kärlek eller ta reda på om ens egen kärlek är besvarad är något som har funnits i alla tider. I dag är det böcker med dejtingtips som gäller, snarare än kärleksamuletter, men kanske det ändå ligger något i de gamla knepen.