Hoppa till huvudinnehåll

N.Y. tavla

Bulldog

New York, graffiti och varningskyltar har inspirerat mig till denna tavla i blandteknik!- Camilla -

En ansiktsmask kan också vara bra att ha med allt sprayande


Det här behöver du:

 • OSB-skiva (fanérskiva med tydliga spån)
 • Bred målartejp
 • Gamla dagstidningar
 • Schablon
 • Självhäftande tjock plast
 • Skärkniv
 • Papper och penna
 • Sprayfärg, vitt och svar

t

OSB-skiva
1. Som bas för tavlan använder jag mig en OSB-skiva. Det är en slags fanérskiva med stora synliga spån. Här i Finland används den mest som material i transportlådor etc men om man letar på trävarugårdar kan man hitta dem! Tycker de är jättesnygga med stora spån som bildar ett mönster i sig. Såga till i valfri storlek, lite åt större hållet!

2. Det kommer att bli ett mönster med inslag av ränder, en stor bulldog och text och jag börjar med ränderna. Tejpa ungefär halva tavlan (stående format) med bred målartejp, så det blir fina breda ränder. Täck in resten av tavlan med tidningspapper.Spånmönster och ränder
3. Gå utomhus om du kan, nu när själva sprayningen skall ske. Täck marken med tidningarna och lägg skivan ovanpå. Spraya ränderna vita. Gör det i omgångar, torka emellan och spraya tills det täcker bra. Låt torka.

4. När färgen torkat, dra försiktigt bort tejpen och tidningspappret.Bulldog-schablonKlicka på bilden för att skriva ut bulldog-schablon


5. Förstora och klipp/skär ut schablon med bulldog. Gör du en egen variant, tänk på att de olika delarna bör sitta ihop så schablonen går att använda på smidigt sätt!
» Klicka här for att skriva ut bulldog-bilden som pdf-dokumentMåla på schablonen
6. Placera ut bulldogschablonen så den kommer delvis på ränderna och delvis på den omålade ytan nedanför. Tejpa fast den och skydda ytorna runtom med tidningspapper, tejpa även dem. Spraya med svart färg.

7. När det torkat, dra bort schablonen och pappret. Dags att söka sig inomhus igen!Klipp utRita bokstäver
8. Som text hade jag tänkt använda ordet ”streetdog” men det är naturligtvis valfritt. Använder två olika slags plast, ett i rött och ett i brun träimitation. (kan köpas på bokhandlar). Rita ut bokstäverna med blyerts ovanpå plasten. ”street” i rött och ”dog” i brunt. Klipp ut.Klistra bokstäverna på plats
9. Texten får gärna komma längs med ena sidan, så rada ut bokstäverna på skivan innan du drar bort skyddsplasten, då får du en uppfattning om var nånstans du skall börja. Ett tips är att börja med sista bokstaven så kommer den precis där den ska.Luta mot väggen och beundra!
10. Klart! Skivan är rätt tung och därför kan den bra stå lutad mot väggen i sann New York anda. Ingen upphängning här inte!

Konst

Nyligen publicerat - Konst

 • Svävande stenar

  Stenar i lera svävar bättre!

  Stenar är perfekta inredningsdetaljer, men vill man hänga upp dem på väggen så är det smart att efterapa dem i lera istället.

 • Konstskolan i Borgå fick en enorm bokskatt

  Den donerade bokskatten omfattar konstens alla områden.

  1 200 konstböcker har donerats till Borgå konstskola. Rektor Leena Stolzmanns dröm är att konstskolans ateljé ska vara öppen en gång i veckan. Då kan man bläddra i böckerna.

 • Allvarligare ton på årets Art Sibbe

  Konsten och samhällsandan går hand i hand.

  Tiden vi lever i präglar också konsten. Enligt bildkonstnären Carin Bengts råder en stillsam stämning till en dov färgskala vid utställningen Art Sibbe 17 i Sibbo än tidigare år.

 • Akseli Gallen-Kallelas orosfyllda 1910-tal

  Utställning om Akseli Gallen-Kallelas 1910-tal.

  Det har forskats mindre i Akseli Gallen-Kallelas 1910-tal än i de två föregående årtiondena. En aktuell utställning på Tarvaspää presenterar via några centrala teman detta turbulenta decennium i hans liv och konst.

 • Teaterrecension: Blod, skit och sperma

  Peter Lüttge överlevde 12 timmar exkrementteater i Berlin.

  Peter Lüttge överlevde 12 timmar extremteater i Berlin. Och tyckte mycket om det han såg. Och frågar sig varför en sådan föreställning inte är tänkbar i Svenskfinland.

 • Att skiljas är att dö en smula

  Sommarlägret Camp Solong lär ut konsten att skiljas.

  Konstnärerna Dafna Maimon och Ethan Hayes-Chute organiserar ett sommarläger i Ekenäs. Camp Solong lär ut konsten att skiljas.

 • Sommarspel i tomtedräkt

  Dags för lite tomtar i trädgården!

  När värmen så småningom kommer vill vi gärna vara tillsammans. Hänga, äta och varför inte leka också? Skapa eget sommarspel med några plastflaskor innan de slängs bort!

 • Konsttestarna låter åttondeklassarna utvärdera konst

  Nästan alla nästa årets åttor ska bli konsttestare.

  Så gott som alla Finlands åttor ska under nästa läsår testa och utvärdera två olika konstupplevelser. Fonder står för notan och konsten blir därmed tillgänglig för alla.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Penseltuppar

  Det finns en tupp i varje gammal pensel!

  Gamla obrukbara penslar får nytt galet liv som tuppar med attityd!

 • Digikonst och internet på ARS17

  ARS17, utställningen för nutidskonst är här igen .

  ARS, utställningen eller kavalkaden för nutidskonst, är tillbaka på Kiasma efter sex års väntan. Temat på ARS17 år digital konst och med den samtida konstens medel inbjuds åskådaren på en resa genom den digitala nutiden och framtiden.

 • En dörr är en perfekt målarduk

  Släpp loss din inre konstnär!

  En port, en grind, en dörr. Som en passage till en annan värld. Varför inte göra dörren så dekorativ som möjligt och ta inspiration av exotiska nordafrikanska mönster.