Hoppa till huvudinnehåll

Trädgården på Strömsö: Stenpartiet

Trädgården på Strömsö: Stenpartiet

Bakom det tredelade staketet, vid dammen, är det mycket varmt och soligt. Ett lämpligt ställe för ett stenparti. Det kan tyckas att planteringen blir på baksidan av trädgården, men i själva verket är stället det första man ser när man kör in på Strömsö. Här behövs det växter som tål den heta solen och Catharina har valt ut olika växtarter som passar bra just här. Typiska stenpartiväxter har ofta tjocka vaxartade blad eller små, barrliknande, för att de inte ska avdunsta så mycket vatten. Stenar hör också till ett stenparti, vissa växter som t ex taklökar trivs bra där det är litet trångt.

Lee och Catharina
Materiallista:

  kantningsspade
  betongstenar
  gummihammare
  stora naturstenar
  stenpartiväxter (se listan längst ner på sidan)
  planteringsspade

Kanten och mullen på plats
Gör så här:
- Förbered rabatten genom att gräva bort eventuell gräsyta. Kolla om jorden är lämplig för stenparti, den ska helst vara väldränerad och helt ogräsfri.

- Lägg betongstenarna så att övre kanten är i nivå med den omgivande gräsmattan. På det sättet kan man enkelt klippa gräset snyggt ända in mot rabatten genom att gräsklipparens hjul kan köra på stenarna. Vill du att inget rotogräs ska sprida sig in i rabatten lägger du en remsa rotduk lodrätt mot betongstenarna. Den får gärna vara 30 - 40 cm djup.

Stenarna på plats
- Luckra mullen i rabatten och fyll på mera jord om det behövs. Gödsla gärna, men litet sparsammare än i en vanlig perenn rabatt.

- Placera ut stora naturstenar här och var, gärna 2 - 3 stycken intill varandra.

Plantera
- Därefter placeras växterna ut i grupper i rabatten. Högre växter placeras längre bak och mindre i framkanten. Avlägsna krukorna efterhand du planterar så att rötterna inte hinner torka ut.

Vattna
- Kratta mullytan jämn mellan plantorna och vattna ordentligt. Vattnet gör att eventuella håligheter i mullen runt rötterna fylls igen och plantorna rotar sig bättre. Efter något år har växterna vuxit och brett ut sig fint.

Dessa stenpartiväxter valde Catharina:

1. Sedum telephium 'Cibrid', kärleksört
2. Nepeta x faassenii, kantnepeta
3. Sedum album, vit fetknopp
4. Achillea millefolium 'Cassis', rölleka
5. Sedum acre, gul fetknopp
6. Sempervivum-hybrid 'Othello', taklök
7. Sedum spurium 'Coccineum', kaukasiskt fetblad
8. Dianthus deltoides 'Arctic Fire', backnejlika
9. Sempervivum tectorum, taklök

Stenpartiet - ritning över planteringen

Tips!
Fetbladsväxter är mycket lätta att föröka. Ett litet skott rotar sig lätt om man sticker ner det i fuktig mull eller i ett glas med vatten.

(Expert: Catharina Borg-Wilén)

 • Kulturminister Terho debuterar som kompositör

  Terhos verk spelades för första gången i Kuopio.

  Kulturminister Sampo Terho (Blå) debuterade som kompositör då hans verk Satavuotiaalle Suomelle framfördes i Kuopio. För orkesterversionen ansvarade kapellmästare Hekki Elo som beskriver kulturministerns vision om verket som väldigt tydlig. - Vi träffades ett antal gånger och utgick från det vi kom fram till då.

 • Otroliga sagan fullbordad – lilla Östersund vidare i Europa League

  Slog Zorja Luhansk och är klart för Europa League-slutspel.

  Det ska spelas Europa League på andra sidan nyår i Östersund. Den svenska uppstickaren slog Zorja Luhansk och är klart för slutspel – med en omgång kvar. "Man ville inte att matchen skulle ta slut. Man njuter verkligen", säger Saman Ghoddos.

 • USA: Julens högtidshandel är igång

  Ny slags julhandel:Thanksgiving, Black Friday, Cyber Monday.

  Thanksgiving och Black Friday präglar starten på handelns helg i USA. På måndag blir det Cyber Monday. Sen är den amerikanska julhandeln i full gång. 560 dollar är gåvobudgeten för medelamerikanen.

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård

 • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

  Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

  Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

 • Odla själv så vet du vad du äter

  Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

  Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

 • Odling för nybörjaren

  Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

  Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

 • En trädgård värd ett bröllop

  Ny säsong av Trädgårdstider på Yle Fem.

  Programledaren Pernilla Månsson Colt, kocken Tareq Taylor, trädgårdsmästaren John Taylor och inredaren Malin Persson är tillbaka i Trädgårdstider. I år skall trädgården formas i romantikens tecken eftersom ett brudpar ska vigas här.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Grästrädgården - det nya stenpartiet

  En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

  De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.

 • Norsk lantidyll får ny trädgård

  Ny säsong av trädgårdsprogrammet Grön glädje.

  En ny säsong av norska trädgårdsprogrammet Grön glädje kör igång och denna gång tar man sig an en idyll ute på landet i Fossane. Paret Fauskanger köpte fastigheten på impuls och det blev en rejäl förändring i livet. I drygt tre år har de nu satsat på att få husen i skick - nu är det dags för trädgården.

 • Sumpmarksträdgård

  Skapa en egen sumpmark i trädgården.

  Sumpmarksväxter är en växtgrupp som idag är rätt okänd för många. Till växtgruppen hör ett stort antal kända perenner, t.ex iris som vi idag odlar i våra vanliga rabatter. Men hit hör också en hel del spännande och mindre kända växter, en del förekommer också i vilt tillstånd hos oss som t.ex. kabbeleka, missne, blåsäv och vattenklöver.