Hoppa till huvudinnehåll

OS i Berlin 1936

Giv akt! Giv akt! Här är Berlin! Redaktör Lars von Willebrand rapporterar från nazi-Tyskland 1936 i dessa unika ljudklipp.

De 11 olympiska spelen hölls i Berlin 1-16.8 1936. Nazi-Tyskland ville göra spelen till en enda stor propagandatillställning.

Öppningensceremonierna blev en enda står nazifest. På Olympiastadion hade 100.000 åskådare samlats för att se på när den olympiska elden hämtades från Grekland.

Tävlingarna i Berlin var också de första som radierades internationellt. Lars von Willebrand är eld och lågor då han rapporterar åt finlandssvenskarna vad som sker i Tyskland. Begeistrat berättar han om ceremonier och resultat.

Tyskland vann också de flesta medaljerna i tävlingarna, med USA på andra plats. Den svarta sprintern Jesse Owens vann 4 guldmedaljer, men Adolf Hitler vägrade gratulera honom.

Finland fick medaljer i löpning och brottning och kom på 5 plats i medaljskörd. Lars von Willebrand rapporterar om guldet och silvret i 5000 meter, med Gunnar Höckert på guldpallen, men också i 10.000 meter blev det trippelvinst före japanen Murakoso.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Ge oss sexualupplysning!

  "Jag var 14 år när jag blev gravid."

  "Jag var 14 år när jag blev gravid, jag hade aldrig hört talas om preventivmedel." Så säger en anonym kvinna 1968.

 • Att vara en ogift ung mamma på ett mödrahem

  Vad gör man om man märker att man väntar barn 1980?

  Den månatliga skräcken för att vara gravid har inte försvunnit trots p-pillren. Och vad gör man om man märker att man väntar barn 1980? Om man inte har bostad, man eller jobb? För vissa kan Ensikoti vara en hjälp i nöden.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

Nyligen publicerat - Arkivet