Hoppa till huvudinnehåll

Badstege

Strömsös nya badstege invigs.
Strömsös nya badstege invigs. Strömsös nya badstege invigs. Bild: Svenska Yle / Strömsö jim björni,Stege,stegar,Strömsö (tv-program)

Jim fixar till en badstege med dubbla filer så att ingen behöver vänta på att få komma upp ur det kalla vattnet. Och äkta havsstämning garanteras av att räcken är gjorda av åror.

Kapnota och material:

    Allt virke är hyvlat och längden avgörs av hur högt det är från bryggan ner till bottnen
    Sidorna och den del som kommer fast i bryggan är gjorda av 45x120 mm tjocka plankor
    Trappstegen är 45x95x1000 mm
    Mittstödet 45x70 mm tjockt

Rtining:
» Klicka här för att skriva ut en ritning på trappsteg till stegen (pdf)


Arbetsmoment:
- Fäll in den del som fästs i bryggan och sidorna med en halft till halft fog och i en ca 120 graders vinkel så att stegen lutar lite utåt.


- Såga ur alla trappsteg så att du får dem att luta 120 grader och så att 45 mm tas bort i båda ändarna. Lämna en ca 35mm bred bit som stöder ovanpå kanten av stegens sidor ( se ritning), m a o så att trappstegen sticker ut en bit utanför sidorna.


- Fäll också bort en 45mm bred bit i mitten på framkanten av trappsteget, här kommer mittstödet, som gör stegen dubbelfilig, att sättas fast. Också här måste 120 graders lutningen tas i beaktande.


- Skruva fast trappstegen i sidorna. Trappstegen kommer med ett mellanrum på 350mm, den översta kan placeras några cm under bryggfästesbitens nedre kant.


- Skruva fast mittstödet.


- Som ledstänger till bryggstegen har jag använt åror. Om man vill kan man måla årorna med grönt och rött på bladet och på så sätt markera höger och vänster trafik...eller styrbord och babord som det blir i det här fallet.


- Skruva fast årorna ovanpå trappstegen och i sidorna så att dom sticker upp ungefär så långt som bladet är. T.ex. däcksbultar går bra att använda för både årorna och fast monteringen i bryggan, om den är av trä...

Nyligen publicerat - Bygga och bo