Hoppa till huvudinnehåll

Gjut roliga cementskulpturer i sand

En mossbelupen cementödla som solar i en rabatt.
En mossbelupen cementödla som solar i en rabatt. Bild: Yle/Elin Skagersten-Ström Strömsö (tv-program),trädgårdsodling,Rabatt (trädgård),skulptur,Skulptur,pyssel

Cement är ett trevligt och framförallt enkelt material att gjuta egna skulpturer av till trädgården. Det enda som behövs är fuktig finkornig sand, betong och några prylar att trycka ner i sanden. Vi gjöt våra skulpturer på stranden, men har man ingen sådan går det lika bra i en bunke med sand eller t ex i sandlådan.

Materiallista:

  torrbetong
  vatten
  ämbar
  liten spade, t ex en planteringsspade
  fuktig sand, t ex i ett tvättfat
  sjöstjärnor, glasskålar med reliefmönster mm att trycka ner i sanden
  ev. grov järntråd för armering

Fukta sand
Gör så här:
- Fukta den finkorniga sanden och platta till ytan.

AvtrycketGör avtryck
- Tryck ner föremålet som du vill göra en avgjutning av och ta bort det försiktigt.

Blanda cementen
- Blanda torrbetong och vatten i ämbaret. Blandningen får gärna vara ganska lös, då kommer reliefmönster och detaljer tydligare fram i avgjutningen.

Fyll avtrycket med cement
- Lägg betongblandningen i fördjupningen i sanden. Var noga med att fylla alla små detaljer.

Armera vid behov
- Om avgjutningen har någon svag punkt, som t ex en lång smal svans, bör du armera denna med grov järntråd. Jämna till ytan så att den blir så slät som möjligt.

Härlig texturLyft upp försiktigt och putsa bort sand
- Vänta några dagar innan du tar upp cementskulpturen från sanden.
- Borsta av eventuell sand, låt torka litet till och skulpturen är färdig!

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård

 • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

  Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

  Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

 • Odla själv så vet du vad du äter

  Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

  Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

 • Odling för nybörjaren

  Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

  Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

 • En trädgård värd ett bröllop

  Ny säsong av Trädgårdstider på Yle Fem.

  Programledaren Pernilla Månsson Colt, kocken Tareq Taylor, trädgårdsmästaren John Taylor och inredaren Malin Persson är tillbaka i Trädgårdstider. I år skall trädgården formas i romantikens tecken eftersom ett brudpar ska vigas här.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Grästrädgården - det nya stenpartiet

  En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

  De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.

 • Norsk lantidyll får ny trädgård

  Ny säsong av trädgårdsprogrammet Grön glädje.

  En ny säsong av norska trädgårdsprogrammet Grön glädje kör igång och denna gång tar man sig an en idyll ute på landet i Fossane. Paret Fauskanger köpte fastigheten på impuls och det blev en rejäl förändring i livet. I drygt tre år har de nu satsat på att få husen i skick - nu är det dags för trädgården.

 • Sumpmarksträdgård

  Skapa en egen sumpmark i trädgården.

  Sumpmarksväxter är en växtgrupp som idag är rätt okänd för många. Till växtgruppen hör ett stort antal kända perenner, t.ex iris som vi idag odlar i våra vanliga rabatter. Men hit hör också en hel del spännande och mindre kända växter, en del förekommer också i vilt tillstånd hos oss som t.ex. kabbeleka, missne, blåsäv och vattenklöver.