Hoppa till huvudinnehåll

Inför OS i Mexiko 1968

OS i Mexico City föregicks av studentoroligheter. I Finland diskuterades om man borde bojkotta spelen, men seglarna var på väg.

Här hör vi radionyheter om kravallerna i Mexico. 10 dagar innan de olympiska spelen drabbade polisen och demonstranterna ihop och omkring 300 demonstranter miste livet.

I pressen gav man en bild av att de vänstersinnade studenterna bara försökte motverka de olympiska spelen. I bakgrunden låg djupa samhällelliga problem bakom.

Myndigheternas hårda tag gjorde folk kritiska.

Men kravallerna dämpade inte OS-ivern. Däremot diskuterades bojkott av de olympiska spelen på grund av diskussionen kring Sydafrika. Det kan vi se i det första videoklippet.

Seglarna som intervjuas i det sista klippet diskuterar mera hur man skall vinnna.

I det sista klippet minns cyklisten Ole Wackström hur oroligheterna påverkade cyklandet i Mexiko. Alla träd var målade vita för att man inte skulle kunna gömma sig bakom dem, och man fick cykla bara på motorvägar.

Text: Ida Fellman

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Fastlagsdagar med backe och bullar

  Karneval, pulka och sexigt ätande av fastlagsbullar.

  Fastlagen är de tre dagar som kommer före den fyrtio dagar långa påskfastan. För dem som inte följer kyrkoåret är fastlagen dagar att åka pulka och frossa i bulla.

 • Fastlag på Lilla torget

  Georg Malmsten och barnen firar med sång, bollar och bullar.

  Georg Malmsten och barnen firar fastlag med sång, bollar och bullar i barnprogrammet Vi på Lilla torget.

Nyligen publicerat - Arkivet