Hoppa till huvudinnehåll

OS i Helsingfors 1952 öppnas

Här får du höra när de olympiska spelen i Helsingfors öppnades 1952. Allt gick strålande trots små intressanta intermezzon.

Pontus Nordling och Enzio Sevón refererar från Olympiastadion. Regnet vräker ner, men stämningen är solenn. Dock finns det vissa sydlänningar som stör, menar Enzio Sevón.

Inmarschen går högtidligt till. Och sedan öppnas OS, först av stadsdirektör Erik von Frenckell och sedan av republikens president J.K. Paasikivi. Paasikivi förklarar de olympiska spelen öppnade på franska, engelska, finska och svenska.

Så hör vi olympiafanfaren och duvorna släpps lös.

Paavo Nurmi löper in på stadion bärande olympiafacklan och överlämnar den till Hannes Kolehmainen som skall tända flamman uppe i tornet till Olympiahymnen.

En vitklädd kvinna (Barbara Rotbraut-Pleyer), "fredsängeln", störtar överraskande upp till talarpodiet och hinner säga: ystävät, ladies and gentleman i mikrofonen innan hon förs bort av Erik von Frenckell.

Enzio Sevón är mycket irriterad över detta störande moment, men sedan fortsätter akten under högtidliga former.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet