Hoppa till huvudinnehåll

Ny box ersätter hemelektronik

Snart kan du köpa en box som ersätter alla andra boxar och elektroniska apparater som cd-spelare och dvd-spelare. Och på samma gång bli kvitt onödiga sladdar i vardagsrummet.
Vasaföretaget Edge Innovations Ltd är på slutrakan med att utveckla framtidens lösning på alla sladdar och fjärrkontroller som vi har i vårt vardagsrum.
Edge Entertainment Center kallas boxen, som man enligt VD Christer Åkers kan göra det mesta i underhållningsväg med.
- Du kan titta på tv, lyssna på CD-skivor, surfa på internet, det vill säga all media som kan digitaliseras kan du nå via den här boxen.

Boxen fungerar som en dator som med olika tv-kort tar in signalen och sparar den. För att kunna använda boxen behöver man en antenn, kabel eller satellit och internet. Boxen kopplas sedan till en skärm.
- Jag säger skärm, inte TV, för det är en skärm som man behöver.

Utvecklandet av boxen startade för fyra år sedan. Som bäst jobbar 15 utvecklare i olika länder med boxen. Och I höst görs en prototypserie som ska testas på olika personer. Enligt Åkers är boxen ut på marknaden före nästa sommar.
Han säger också att konkurrens på marknaden finns redan, men betonar samtidigt att marknaden för sådana här produkter växer hela tiden.
- Man måste hitta sin egen nisch.

Utvecklandet av boxen finansieras av den finländska teknologicentralen Tekes och med företagets egna medel. Boxen ska tillverkas i Asien och marknadspriset på den färdiga boxen kommer att ligga runt 500 euro.

(Av Österbotten)

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten