Hoppa till huvudinnehåll

Centerns Albäck medger skuggblogg

Centerns svenska ordförande, Kronobypolitikern Peter Albäck, medger för Svenska Yles nyheter att han har skrivit blogginlägg under pseudonym.

Albäck och signaturen Mirakelmannen, som kommenterat Albäcks blogginlägg i positiva ordalag, har visat sig vara samma person.
Albäcks och Mirakelmannens inlägg har bevisligen skickats från samma IP-adress, vilket innebär att de är skrivna på samma dator. Det var Österbottens tidning som berättade om avslöjandet i morse.

Signaturen Mirakelmannen har bland annat gett positiv respons på Albäcks blogginlägg. Inläggen handlar mest om lokalpolitiken i Kronoby och Svenska folkpartiet.

I sin bloggprofil har Mirakelmannen get sig ut för att vara en 27 år gammal tvåspåkig juridikstuderande från Vasa.

Albäck medger att det är han och några andra som ligger bakom signaturen, men hävdar också att det är en otrolig smutskastningskampanj som pågår mot honom. Enligt Albäck är bland andra sfp:s Ulla-Maj Wideroos med i konspirationen mot honom.

Albäck har i sin blogg ofta i hårda ordalag kritiserat sfp. Han är mycket frispråkig i sin blogg och har bland annat hänvisat till sfp:s politiker som "rättvisepartiets språkfundamentalister".

Sfp-politiker har i sin tur kritiserat Albäck för att försöka sabotera det goda regeringssamarbetet mellan centern och sfp.

Mirakelmannen stängde sin blogg i går kort efter att det framgått att Albäck och siganturen skrivit sina blogginlägg från samma IP-adress.

Peter Albäck har varit ordförande för centerns svenska distrikt sedan distriktet grundades i januari i år. Avslöjandet om Albäcks pseudonym har väckt häftig diskussion och på ÖT:s sidor.
(Av Jenni Tuovinen)

 • Vy från ett café i S:t Petersburg. I förgrunden syns människor som står framför ett bågformat fönster i motljus.

  Ryska homosexuella väljer att gömma allt

  Viktigt att HBTQ-folket är synligt, säger aktivist.

  Många ryska homosexuella väljer i dag att gå under jorden. HBTQ-folket borde ändå vara så synliga som möjligt, säger aktivister. Forskning visar att negativa attityder minskar så fort folk känner en levande mäniska som är homosexuell.

 • Benny Broman.

  Broman bryr sig inte om Cocks – ”Sjundeå har ett väldigt bra lag”

  Broman och Rémy: Atlas starka form bra för ligan.

  På söndag inleds kvartsfinalskedet i handbollsligan. Dickens Benny Broman vill fokusera på det väsentliga – inte på mästarkandidat nummer ett, Cocks. Om SIF får försvaret att fungera blir Sjundeålaget en tuff motståndare, säger Broman till Yle Sporten.

 • En bok om hygge med ullstrumpor på pärmen, en mugg med danska flaggor.

  Därför lyckas danskarna exportera en livsinställning

  Nu vill hela världen "hygge sig" som dansken.

  Aldrig hade han trott att en bok om hygge, eller danskt mys, skulle bli en exportsuccé. Men nu vill hela världen "hygge sig" som dansken. Yle Nyheter träffar Meik Wiking som skrev boken om den danska vägen till lycka.

Läs också

Val

 • En väljare fyller i valsedeln i kommunalvalet år 2008

  Rapport visar: Majoriteten av de unga låter bli att rösta

  Både antalet kommuner och kandidater har minskat.

  Av de yngsta väljarna lät över två tredjedelar bli att rösta i det senaste kommunalvalet. Också unga vuxna, 25- 34 åringar, gick sällan till valurnan, visar rapporten Kuntavaalitrendit. Vi lever mitt i ett brytningsskede gällande olika reformer som påverkar kommunerna, menar forskarna.

 • Christoffer Strandberg som "Mickiss"

  Kom med i X3M:s valdebattpanel!

  Kom med i vår valdebatt och make kommunalvalet great again.

  Tycker du att kommunalvalet behöver ett ordentligt lyft? Kom med i Yle X3M:s panel!

 • Li Andersson, Vänsterförbundet

  Li Andersson: Jag tröttnar aldrig på att tala om vårdreformen

  Kommunalvalet är Anderssons första som partiordförande.

  Vänsterförbundets partiordförande Li Andersson är känd för sin förmåga att argumentera. I sitt första val som partiordförande har hon fått extra mycket användning för den egenskapen. Nu gäller det nämligen att sätta stopp för regeringens planer för valfrihet i vården, menar Andersson i Svenska Yles serie Fokus på partiet.

 • Raili Peni steker plättar, Taru Näätänen tar för sig

  Vänsterförbundet vill ha vett i vården

  Partiet är starkt i Hangö där vården är utlokaliserad.

  Vänsterförbundet går till kommunalval med goda social- och hälsotjänster högst på agendan. I Svenskfinland har Vänsterförbundet ett starkt fäste i Hangö, där partiet är tredje störst efter SDP och SFP. I Svenska Yles serie Fokus på partiet följer vi med kampanjen i Finlands sydspets.

 • Juha Sipilä, Centern

  Sipilä: Lokala språkexperiment skadar inte svenskan

  Statsministern tonar ner betydelsen av experimentet.

  Statsminister Juha Sipilä är van att försvara den jättelika vårdreformen när han rör sig ute på kampanjfältet inför kommunalvalet. Kolugnt håller han fast vid att allt kommer att gå som smort, bara folk förstår hur bra reformen är. Däremot vill Sipilä tona ner betydelsen av regeringens språkexperiment med slopad skolsvenska.

 • Kvinna framför Centerns reklamskylt.

  Centern vill värna om servicen och driva reformer

  Kommunalvalet en balansgång för statsministerpartiet.

  Centern står inför stora utmaningar i kommunalvalet. Den stora vård- och förvaltningsreformen ska försvaras, samtidigt som väljarna på landsbygden och i småstäderna runtom i landet måste fås övertygade om att servicen inte försvinner. Det är nu Centerns tur att analyseras i Yles satsning Fokus på partiet.

 • Sari Essayah, Kristdemokraterna

  Sari Essayah: Barn under tre mår bättre hemma än på dagis

  Kristdemokraterna vill behålla hemvårdsstödet.

  Kristdemokraternas ordförande Sari Essayah anser att barn som är tre år eller yngre mår bättre hemma än på dagis, och därför ska kommunerna inte erbjuda gratis dagvård. I Svenska Yles kommunalvalsintervju säger hon också att skolorna ska hålla fast vid kristna traditioner och att kommuner inte ska delta i Pride-evenemang.

 • KD:s kampanjchef i Nyland Kristiina Drotár deltar i ett evenemang i Hagalund.

  Kristdemokraterna - litet, konservativt och ivrigt

  Rekordmånga kandiderar för det värdekonservativa partiet.

  Det värdekonservativa partiet Kristdemokraterna har rekordmånga kandidater som är uppställda i kommunalvalet. I Svenska Yles serie Fokus på partiet följer vi med när Esboborna äter ärtsoppa och tar emot Kristdemokraternas valreklam i Hagalund.

 • Anita Spring, SDP.

  Med rosor i näven går SDP till kommunalval

  Oppositionspartiet nummer ett siktar högt i valet.

  Tiden i opposition har gett fart åt Socialdemokraterna, som på gator och torg kämpar mot bolagiseringen av den kommunala vården. Också dagvården och skolor med problem i inomhusluften är högt på agendan. I Svenska Yles serie Fokus på partiet följer vi kampanjarbetet i Borgå.

 • Petteri Orpo, Samlingspartiet

  Orpo: Jag ser ingen motsättning mellan svenskan och andra språk

  Samlingspartiets ordförande tror på kommunernas framtid.

  Med en samlingspartistisk valseger i bagaget från kommunalvalet år 2012, kunde man tänka att partiordförande Petteri Orpo har en lätt match att föra sitt parti till kommunalval nu. Men hårda sparbeslut inom utbildningen och en jättereform inom social- och hälsovården kan sätta käppar i hjulet. Den här intervjun är en del i Svenska Yles valserie Fokus på partiet.

 • Närbild av gammal kvinna som kör rollator.

  Här är frågorna som känns viktiga i kommunalvalet

  Invandringen bedöms inte vara en speciellt viktig valfråga.

  Äldreomsorgen, hemkommunens ekonomi och skuldsättning, hälsoservicen och sysselsättningen är de viktigaste valfrågorna inför kommunalvalet i april. Över 90 procent kategoriserar dem som viktiga i en undersökning som Stiftelsen för kommunal utveckling (KAKS) låtit göra.

 • Jens Mattfolk från Finlands svenska lärarförbund.

  Jens Mattfolk: Dagens skolsystem tar kål på lärarna

  Ska alla integreras i den vanliga undervisningen?

  Lärarnas arbetsmängd har ökat väldigt mycket och lärarna är nu på gränsen för vad de klarar av, säger Jens Mattfolk, ombudsman vid Finlands svenska lärarförbund. Han anser att skolfrågan borde lyfts mycket högt inför vårens kommunalval.

 • Språkbadselever på Vaasan Keskuskoulu.

  Sjundeårektor: 20 elever i en klass är idealet

  Kommunerna funderar över klasstorlekar för hösten.

  Den här tiden på året planerar kommunerna hur klassindelningen ska se ut i skolorna i höst. Man kunde kanske tro att en lärare föredrar små klasser, men så är inte alltid fallet. I min idealklass finns runt 20 elever berättar Katarina Lodenius, lärare och rektor i Sjundeå svenska skola.

 • daghemmet lyan i Grankulla

  Vill du att dagis ska vara gratis? Se upp när du väljer kommunalvalskandidat

  Frågan om avgiftsfri småbarnspedagogik splittrar partierna.

  Frågan om avgiftsfri småbarnspedagogik splittrar partierna. Bara De gröna och Vänsterförbundet tar tydligt ställning till frågan i sina nationella valprogram. SDP i Helsingfors och Esbo stöder avgiftsfri dagvård, men driver inte frågan på nationell nivå. Flera partier har både kandidater som är för och de som är emot.

 • Valaffischer i Åbo inför riksdagsvalet 2015

  Partiernas luddiga vallöften riskerar sänka valdeltagandet

  Forskare: Tydligare vallöften skulle få folk att rösta mer.

  Vallöften och kommunalval är en problematisk kombination. Konkreta vallöften med tydlig lokal förankring skulle öka väljarnas förståelse för vad kommunerna beslutar om och få folk att rösta mer. Ändå vågar partierna sällan ge konkreta löften.

 • Demonstranter på ett valmöte för Donald Trump i Chocago, Illinois.

  Vem röstar rätt - och vem avgör det?

  Ideal och väljarbeteende kolliderar ofta med varandra.

  Val leder gärna till diskussioner om vad som är rätt eller fel att rösta på, och hurudan den ideala väljaren är. Men finns det en precis lämplig medborgare som alltid röstar genomtänkt och sansat, och hur vet vi vem det är?

 • väljarstödet för partierna inför kommunalvalet 2017

  Soffliggarna fler inför kommunalvalet?

  Ingen dramatiskt upp eller ner i månadens opinionsmätning.

  SDP är fortfarande störst, tätt följt av Centern och Samlingspartiet i Yles färska opinionsmätning inför kommunalvalet. Forskarna förundras över det stora antalet finländare som inte kan eller vill ge sitt stöd till något av partierna. Det är bara en månad till kommunalvalet.

 • Valstämpel.

  De stora partierna ställer upp färre kandidater än i senaste kommunalval

  Målsättningen lyckades bättre i de små partierna.

  Partierna har inte lyckats ställa upp lika många kandidater i år, jämfört med kommunalvalet år 2012. Den nya kommunlagen har lett till att antalet kandidater har minskat speciellt i de stora partierna. Antalet medlemmar i kommunfullmäktige minskar i många kommuner.

Nyligen publicerat - Val