Hoppa till huvudinnehåll

Centerns Albäck medger skuggblogg

Centerns svenska ordförande, Kronobypolitikern Peter Albäck, medger för Svenska Yles nyheter att han har skrivit blogginlägg under pseudonym.

Albäck och signaturen Mirakelmannen, som kommenterat Albäcks blogginlägg i positiva ordalag, har visat sig vara samma person.
Albäcks och Mirakelmannens inlägg har bevisligen skickats från samma IP-adress, vilket innebär att de är skrivna på samma dator. Det var Österbottens tidning som berättade om avslöjandet i morse.

Signaturen Mirakelmannen har bland annat gett positiv respons på Albäcks blogginlägg. Inläggen handlar mest om lokalpolitiken i Kronoby och Svenska folkpartiet.

I sin bloggprofil har Mirakelmannen get sig ut för att vara en 27 år gammal tvåspåkig juridikstuderande från Vasa.

Albäck medger att det är han och några andra som ligger bakom signaturen, men hävdar också att det är en otrolig smutskastningskampanj som pågår mot honom. Enligt Albäck är bland andra sfp:s Ulla-Maj Wideroos med i konspirationen mot honom.

Albäck har i sin blogg ofta i hårda ordalag kritiserat sfp. Han är mycket frispråkig i sin blogg och har bland annat hänvisat till sfp:s politiker som "rättvisepartiets språkfundamentalister".

Sfp-politiker har i sin tur kritiserat Albäck för att försöka sabotera det goda regeringssamarbetet mellan centern och sfp.

Mirakelmannen stängde sin blogg i går kort efter att det framgått att Albäck och siganturen skrivit sina blogginlägg från samma IP-adress.

Peter Albäck har varit ordförande för centerns svenska distrikt sedan distriktet grundades i januari i år. Avslöjandet om Albäcks pseudonym har väckt häftig diskussion och på ÖT:s sidor.
(Av Jenni Tuovinen)

 • Valborgsmässoafton i Helsingfors centrum.

  Polisen tömde Brunnsparken på allt folk

  Bråkmakare härjade i Helsingforsparken.

  Polisen tvingades utrymma Brunnsparken i Helsingfors på grund av bråk och sabotage redan före midnatt. I övrigt har valborgsfirandet gått lugnt till.

 • Pekka Rinne och Ryan Ellis håller siffrorna nere i NHL.

  Stark defensiv bakom Predators-seger

  Nashville leder med 2-1 mot St. Louis efter nattens vinst.

  Pekka Rinne brukar tillskrivas mycket av äran i Nashvilles triumfer, men i nattens 3-1 hemmaseger över St. Louis fick den finske burväktaren en hel del hjälp från sin backbesättning.

 • En bild föreställande arbetarnas förstamajmarsch på Senatstorget 1912.

  Röda fanor över Helsingfors

  Arbetarnas första maj blek kopia från förr.

  Finland firar 100 års självständighet, men nästa år uppmärksammas också medborgarkriget. Arbetarrörelsens tidiga år är viktiga att förstå när man analyserar de blodiga händelserna. Torsten Ekman skrev en bok för att ge bakgrunden.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Val

Nära dig - Kommunvalet

Nyligen publicerat - Val