Hoppa till huvudinnehåll

Elmo - en finländsk idrottshjälte

Den legendariska Elmo, skapad av Juhani Peltonen, är en världsmästare av rang. Han vinner guld i allt från ishockey till redskapsgymastik.

Elmo drog ut på sjön som 15-åring, men när han kommer iland igen börjar hans goda vän Reijo "Rymy" Petkelström träna upp honom. Resultaten är ofattbara. Elmo vinner i varje tävling, i varje gren.

Elmo kämpar ensam mot ett helt kanadensiskt ishockeylag, faller vid 30 meter i hundrametersloppet men vinner ändå med en oslagbar världstid. Och den stora kampen blir då Elmo spelar fotboll mot resten av världen.

De färgstarka reportrarna Immo och Lyly strör fördomar och metaforer omkring sig för att lyfta upp Elmo på den ena piedestalen efter den andra.

Men egentligen vill Elmo mest vara ifred, lyssna på sorgesam musik och odla äpplen. Vart försvann han efter spelen i Derwanga? Varken hans mor eller trolovade vet.

Juhani Peltonen har skapat en berättelse om finländarens längtan efter hjältar och om det sorgliga att uppfylla andras drömmar.

Text: Ida Fellman

Drama i tv och radio

Kultur

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

Nyligen publicerat - Arkivet