Hoppa till huvudinnehåll

Berlinmurens uppgång och fall

1961 byggdes Berlinmuren, som i väst kom att bli symbolen för järnridån till den socialistiska världen. Muren delade staden Berlin i två delar i tjugoåtta år.

DDR, det lilla socialistiska drömsamhället, upplevde under 1950-talet att många flyttade via öst-Berlin till väst. Särskilt utbildade människor som behövdes i öst emigrerade.

Den 13 augusti 1961 stod ett mastodontprojekt klart, Berlinmuren som för många blev den största symbolen för det kalla kriget. Ett år senare utvidgades muren ytterligare

Trots muren var det många som försökte fly över till väst, många av dem lyckades. Marcus Ölander intervjuar en som lyckades fly två gånger över muren. Men många miste också livet i försöken. Enligt de senaste källorna har 138 avlidit i sina försök att ta sig över muren. en Rundradion filmade muren 1971 när den stått tio år.

Berlinmuren, det kalla krigets symbol, blev också en symbol för de nya tiderna när DDR öppnade gränserna 1989. Den 9 november 1989 kom den första rapporten om att DDR hade öppnat gränsen mot väst. Och den 10 november blev det klart för alla att muren hade fallit. Berlinarna slog sönder muren med hackor och spadar.

Men finns det de som längtar tillbaka? Kristoffer Gylling diskuterar ostalgi med Hannes Saarinen.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Påsken - en salig blandning av traditioner

  Kristen tro möter hedniska traditioner på påsken.

  Påsken är den största kristna högtiden och har väldigt långa anor. Men påsken är också väldigt mycket mer än en kristen fest - framför allt en högtid med inslag av många gamla, hedniska traditioner.

 • Pesach är det osyrade brödets fest

  Den judiska påsken är det osyrade brödets högtid.

  Pesach, den judiska påsken, är det osyrade brödets högtid. Den firas till minne av uttåget ur Egypten och är en av de viktigaste judiska högtiderna.

 • Trolldomspåsk och häxeri

  Skrämmande och viktiga påskseder

  Förr var påsken inte bara småbarn som klädde ut sig och tiggde choklad och kristen påsk. Det fanns påskseder som var både skrämmande och viktiga för folket. Häxhysteri och nakna kvinnor som sopar med kvast och en äkta rädsla för onda makter och djävulen.

Nyligen publicerat - Arkivet