Hoppa till huvudinnehåll

Den liberala Pragvåren 1968 ledde till att Sovjetunionens trupper invaderade Tjeckoslovakien

I Tjeckoslovakiens historia har året 1968 stor betydelse. Den liberala "Pragvåren" utbyttes mot ockupation i augusti.

I början av 1960-talet genomgick Tjeckoslovakien en ekonomisk nedgång och krav på reformer började höras i det tjeckoslovakiska kommunistpartiet (KSĆ).

I april 1968 startade den dåvarande generalsekreteraren Dubček ett reformprogram, där pressfrihet och möjlighet till ett mer demokratiskt flerpartisystem ingick.

Det innehöll också planer på att ombilda Tjeckoslovakien till en federation. Socialdemokrater bildade även ett parti.

Sovjetunionens ledare Leonid Brezjnev och ledarna i Warszawapaktens länder (förutom Rumänien) var oroliga att Dubčeks reformer försvagade kommunistblockets position i kalla kriget.

Prag i augusti 1968 då Sovjetledda trupper ockuperade landet.
Prag i augusti 1968 då Sovjetledda trupper ockuperade landet. Prag i augusti 1968 då Sovjetledda trupper ockuperade landet. Bild: AFP / Lehtikuva Prag,Tjeckoslovakien

Efter förhandlingar som inte lyckades invaderades natten mellan den 20 och 21 augusti 1968 Tjeckoslovakien av trupper från Sovjetunionen, Bulgarien, Polen och Ungern.

Mellan 5 000 och 7 000 stridsvagnar och 200 000-600 000 soldater deltog. Under ockupationen dödades 72 tjeckoslovaker och hundratals skadades.

Det allmänna motståndet fick Sovjetunionen att överge sin ursprungliga plan att ta över ledarskapet. Dubček fick fortsätta att regera och ett försiktigt reformprogram kunde fortsätta.

Sovjetiska tankers i Prag år 1968
Sovjetiska tankers i Prag år 1968 Sovjetiska tankers i Prag år 1968 Bild: EPA Prag,1968

I april 1969 ersattes dock Dubček av Gustáv Husák och en period av återgång började. Husák återställde Dubčeks reformer och avsatte partiets liberala medlemmar.

I Finland, såsom i resten av västvärlden, orsakade ockupationen stora diskussioner. Ockupationen fördömdes av de flesta kommunister, men statsminister Mauno Koivisto är försiktig i sina uttalanden i ljudklippen.

President Urho Kekkonen var den förste västerländske politikern som besökte Tjeckoslovakien officiellt efter augusti 1968.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Höstvisa med Bo Andersson

  "Skynda dig älskade, skynda att älska, dagarna mörkna..."

  "Skynda dig älskade, skynda att älska, dagarna mörkna minut för minut...." Erna Tauros och Tove Janssons vemodiga Höstvisa är en sång som väl varje finlandssvensk har sjungit.

 • Höstvisa med Cumulus och von Weymarn

  Vägen hem var mycket lång, och ingen har jag mött

  "Vägen hem var mycket lång, och ingen har jag mött, nu blir kvällarna kyliga och sena..." Erna Tauros och Tove Janssons vemodiga Höstvisa är en sång som väl varje finlandssvensk har sjungit.

 • Trattkantarellsås över öppen eld

  En korg full med trattkantareller man har plockat själv!

  En korg full med trattkantareller man har plockat själv, en stekpanna, en lägereld och smör. Det är allt man behöver för en underbar måltid i skogen.

Nyligen publicerat - Arkivet