Hoppa till huvudinnehåll

Ytterligare ett fall till CAS

Holländska Antillerna kommer att vända sig till skiljedomstolen för sport för att Churandy Martina ska få den silvermedalj han vann på 200 meter. Martina kom tvåa på 200 meter men diskvalificerades efter en amerikansk protest på grund av han skulle ha löpt på fel bana.

Före Martina diskvalificerades gick trean Wallace Spearmon samma öde till mötes. Istället gavs silvret till Shawn Crawford medan Walter Dix tog brons. Guldet gick till Usain Bolt.

Holländska Antillerna hävdar nu att den amerikanska proesten lämnades in för sent, efter den halvtimme man har på sig att protestera. Dessutom säger sig landet ha videobevis på att Martina hela tiden löpt på rätt bana.

Det här är en Davids kamp mot Goliat hävdar William Millerson som är ordförande för landets olympiska kommitté.

-Vi ger oss inte. Bara för att vi är ett mindre land behöver vi inte bete oss som en hund som gömmer svansen mellan benen och springer iväg, säger Millerson.

I sin rapport till CAS hänvisar Holländska Antillerna till VM ifjol då amerikanskan Michelle Perry fick behålla sitt guld trots att det fanns bildbevis på att hon var på fel bana i finalen på 100 m häck. Orsaken var då att protesten lämnades in för sent.

-Jag kan inte föreställa mig vad konsekvensen blir om USA får rätt i det här fallet. Då kan länder lämna in protester även i andra tävlingar även efter att tidsgränsen gått ut, fortsätter Millerson.

USA har inte kommenterat frågan. Martina själv bär flaggan vid avslutningsceremonin och är inte särskilt upprörd.

-Den här processen stör mig inte. Om jag får medaljen, så får jag den. Men det ska ju vara fair play är det meningen, alla ska spela enligt reglerna, säger Martina.
(Av Mikael Skog)

Läs också