Hoppa till huvudinnehåll

"Kråkan" - om ensamhet och längtan efter skönhet

Kråkan, regisserad av Carl Mesterton, bygger på en novell av Anders Cleve. Det är en sorglig berättelse om en fattig kvinnas ensamma längtan efter skönhet.

Novellen "Kråkan" ingick i Anders Cleves mest kända verk Gatstenar (1959) som beskriver människoöden i storstaden Helsingfors. Cleve för fram det vackra i det fula och sorgliga.

I Carl Mestertons regi träder sorgen och ensamheten i miljöerna fram. Kråkan är den första långa färgfilmen i finlandssvensk TV.

Huvudpersonen är en ensam kvinna (May Pihlgren), som bor som underhyresgäst i en liten jungfrukammare hos ett framgångsrikt par. Paret har sinsemellan döpt henne till "Kråkan". Hon delar ut tidningar på nätterna, och suktar efter kultur och skönhet på bibliotek och nationalmuseum.

Hennes bror (Lasse Pöysti) är den enda människan hon egentligen känner. Han kommer på besök till Helsingfors med sitt sorgliga liv.

Men Kråkan är lika ensam i livet som i döden.

Korta klipp ur filmen:

Kråkan - medverkande

I huvudrollerna: May Pihlgren ("Kråkan"), Lasse Pöysti (bror), Sven Ehrström, Hilkka Östman, Göran Schauman, Marita Nordberg, Soli Labbart, Lars Svedberg. Regi och manuskript Carl Mesterton. Musik Kalevi Rothberg. Efter en novell av Anders Cleve.

Drama i tv och radio

Kultur

Mer från programmet

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet