Hoppa till huvudinnehåll

"Kråkan" - om ensamhet och längtan efter skönhet

Kråkan, regisserad av Carl Mesterton, bygger på en novell av Anders Cleve. Det är en sorglig berättelse om en fattig kvinnas ensamma längtan efter skönhet.

Novellen "Kråkan" ingick i Anders Cleves mest kända verk Gatstenar (1959) som beskriver människoöden i storstaden Helsingfors. Cleve för fram det vackra i det fula och sorgliga.

I Carl Mestertons regi träder sorgen och ensamheten i miljöerna fram. Kråkan är den första långa färgfilmen i finlandssvensk TV.

Huvudpersonen är en ensam kvinna (May Pihlgren), som bor som underhyresgäst i en liten jungfrukammare hos ett framgångsrikt par. Paret har sinsemellan döpt henne till "Kråkan". Hon delar ut tidningar på nätterna, och suktar efter kultur och skönhet på bibliotek och nationalmuseum.

Hennes bror (Lasse Pöysti) är den enda människan hon egentligen känner. Han kommer på besök till Helsingfors med sitt sorgliga liv.

Men Kråkan är lika ensam i livet som i döden.

Korta klipp ur filmen:

Kråkan - medverkande

I huvudrollerna: May Pihlgren ("Kråkan"), Lasse Pöysti (bror), Sven Ehrström, Hilkka Östman, Göran Schauman, Marita Nordberg, Soli Labbart, Lars Svedberg. Regi och manuskript Carl Mesterton. Musik Kalevi Rothberg. Efter en novell av Anders Cleve.

Drama i tv och radio

Kultur

Mer från programmet

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Påsken - en salig blandning av traditioner

  Kristen tro möter hedniska traditioner på påsken.

  Påsken är den största kristna högtiden och har väldigt långa anor. Men påsken är också väldigt mycket mer än en kristen fest - framför allt en högtid med inslag av många gamla, hedniska traditioner.

 • Pesach är det osyrade brödets fest

  Den judiska påsken är det osyrade brödets högtid.

  Pesach, den judiska påsken, är det osyrade brödets högtid. Den firas till minne av uttåget ur Egypten och är en av de viktigaste judiska högtiderna.

 • Trolldomspåsk och häxeri

  Skrämmande och viktiga påskseder

  Förr var påsken inte bara småbarn som klädde ut sig och tiggde choklad och kristen påsk. Det fanns påskseder som var både skrämmande och viktiga för folket. Häxhysteri och nakna kvinnor som sopar med kvast och en äkta rädsla för onda makter och djävulen.

Nyligen publicerat - Arkivet