Hoppa till huvudinnehåll

TV-missnöje i Terjärv

"Tevens bevakning av regionala nyheter är obefintlig! Har vi vietnamesisk teve eller har vi finländsk teve?" Såhär lät det 1973 när den finlandssvenska tv-redaktionen närmade sig sina tittare i Österbotten. Missnöjet är stort och hur svarar redaktörerna?

Terjärvborna ställer kritiska frågor och ger bitska kommentarer om sändningstider, en egen kanal, textning, dekor, att man visar så mycket nyheter från Vietnam men inga vettiga nyheter från regionerna om lantbruk och fiske. Och om utbudet i allmänhet, att barn- och underhållningsprogrammen är så dåliga.

Och 1973 var förstås vänstervridningen iögonenfallande, enligt Terjärvborna, och televisionsprogrammen fullkomligt objektiv enligt Helsingforsredaktörerna.

Den enda österbottniska kommunisten i diskussionen, Gösta Ågren, menar att man får vad man eftersträvar när man kommer till det konservativa Terjärv. Men Gösta Ågren efterlyser en egen finlandssvensk kanal.

Via länken kan ni se de program om Terjärv som byborna var så kritiska till. Och ett enligt Terjärvborna typiskt program från finlandiseringens tid om Sovjetunionen.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.