Hoppa till huvudinnehåll

OSSE-observatörer kritiserar Georgien

Observatörer för Organisationens för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) kritiserar Georgien för att ha utlöst krisen i Kaukasien, skriver det tyska magasinet Der Spiegel.

Enligt tidningen har OSSE tillgång till uppgifter där det framgår att den georgiska ledningen gjort en massiv felbedömning som ledde till att krisen bröt ut.

Enligt Der Spegel inledde Georgien sin attack mot Sydossetien innan ryska styrkor hade flyttats över gränsen till området.
- Georgien säger sig ha blivit provocerat av Ryssland.

Observatörerna hänvisar också i sin rapport till eventuella krigsbrott. Den georgiska militärledningen uppges bland annat ha gett order om nattliga attacker mot civila i sydossetiska byar och städer.

OSSE-observatörernas rapport är inofficiell.
Enligt en talesman för OSSE finns det inga andra OSSE-källor
som fört fram liknande rapporter.
(Av Maria von Kraemer)

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Utrikes