Hoppa till huvudinnehåll

OSSE-observatörer kritiserar Georgien

Observatörer för Organisationens för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) kritiserar Georgien för att ha utlöst krisen i Kaukasien, skriver det tyska magasinet Der Spiegel.

Enligt tidningen har OSSE tillgång till uppgifter där det framgår att den georgiska ledningen gjort en massiv felbedömning som ledde till att krisen bröt ut.

Enligt Der Spegel inledde Georgien sin attack mot Sydossetien innan ryska styrkor hade flyttats över gränsen till området.
- Georgien säger sig ha blivit provocerat av Ryssland.

Observatörerna hänvisar också i sin rapport till eventuella krigsbrott. Den georgiska militärledningen uppges bland annat ha gett order om nattliga attacker mot civila i sydossetiska byar och städer.

OSSE-observatörernas rapport är inofficiell.
Enligt en talesman för OSSE finns det inga andra OSSE-källor
som fört fram liknande rapporter.
(Av Maria von Kraemer)

Läs också

 • Stefan Löfven avgår inte

  Två ministrar lämnar regeringen efter it-skandalen.

  Sveriges statsminister Stefan Löfven meddelade vid en presskonferens på torsdagen att han inte tänker avgå. Däremot lämnar två ministrar regeringen till följd av it-skandalen.

 • Röda kvinnor höjer sina röster

  Sommarteater kan föra fram både arbetarkamp och feminism.

  Med pjäserna om lumpänglarna vid Oravais fabrik har Annika Åman låtit feminism och arbetarkamp ta plats på sommarteaterscenen. De fabriksarbetande kvinnorna från 1900-talets första hälft har mycket att säga också dagens jämställdshetsarbete.

 • Lina Teir: We see you

  Lina Teir startade "we see you"-kampanjen i augusti 2016.

  Dagens sommarpratare Lina Teir startade "We see you"-kampanjen i augusti 2016. En sång, en demonstration och ett fotografi blev en hel kampanj i protest mot regeringens snäva flyktingpolitik.

Nyligen publicerat - Utrikes