Hoppa till huvudinnehåll

USA stöder Georgien

USA ger en miljard dollar i ekonomiskt bistånd till Georgien för att hjälpa landet att återhämta sig efter krisen med Ryssland.

USA har kraftigt fördömt Rysslands agerande i Georgien, och USA vill gärna stöda Georgien som strävar efter att bli medlem i försvarspakten Nato.
Också Cheney uttalar stöd
USA:s vicepresident Dick Cheney har för sin del uttalat USA:s stöd till republikerna i Kaukasien under ett besök i Azerbajdjan.

Oljerika Azerbajdjan och Georgien är båda delar av en energirutt som stöds av väst och frågan är hur Rysslands agerande i Kaukasien kommer att påverka bränsletrafiken. Cheney sa att tillgången till olja från Kaukasien och Centralasien är av högsta prioritet i Washington.

Uttalandet är en klar signal om att USA inte tänker låta Ryssland ostört ta kontroll över tillgångarna i regionen. I går skrev Ryssland på ett avtal om ett nytt gasrör i Uzbekistan.

(Av Stina Sirén)

 • Snö på en bilvindruta

  Uselt väglag - den som har sommardäck uppmanas vara försiktig

  Snö på många håll också på valborgsmässoaftonen.

  Snöfallet har ställt till med problem i trafiken i nästan hela landet och det ser inte mycket ljusare ut på valborgsmässoaftonen. Vägtrafikcentralen uppmanar bilisterna att vara mycket försiktiga - i synnerhet de som redan har bytt till sommardäck.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Påve Franciskus åker i sin öppna bil under ett besök i Egypten

  Påven avslutade sitt besök i Egypten

  Följdes till flygplatsen av landets president.

  Påven Franciskus har avslutat sitt två dagar långa besök i Egypten. På lördagen höll påven en mässa på en stor idrottsstadion i Kairo där han förde fram ett kärleksbudskap.

 • Tiotals bussar har antänts i flera städer i Brasilien.

  Brasilien i generalstrejk mot president Temers åtstramningar

  Miljoner brasilianare är upprörda över reformerna.

  En 24 timmar lång generalstrejk har genomförts i Brasilien i protest mot president Michel Temers planer att försvaga arbetslagarna och försämra pensionerna. Polisen har drabbat samman med demonstranter i flera städer. São Paulo som är Brasiliens ekonomiska motor har lamslagits av strejken.