Hoppa till huvudinnehåll

USA stöder Georgien

USA ger en miljard dollar i ekonomiskt bistånd till Georgien för att hjälpa landet att återhämta sig efter krisen med Ryssland.

USA har kraftigt fördömt Rysslands agerande i Georgien, och USA vill gärna stöda Georgien som strävar efter att bli medlem i försvarspakten Nato.
Också Cheney uttalar stöd
USA:s vicepresident Dick Cheney har för sin del uttalat USA:s stöd till republikerna i Kaukasien under ett besök i Azerbajdjan.

Oljerika Azerbajdjan och Georgien är båda delar av en energirutt som stöds av väst och frågan är hur Rysslands agerande i Kaukasien kommer att påverka bränsletrafiken. Cheney sa att tillgången till olja från Kaukasien och Centralasien är av högsta prioritet i Washington.

Uttalandet är en klar signal om att USA inte tänker låta Ryssland ostört ta kontroll över tillgångarna i regionen. I går skrev Ryssland på ett avtal om ett nytt gasrör i Uzbekistan.

(Av Stina Sirén)

Läs också

 • Stefan Löfven avgår inte

  Två ministrar lämnar regeringen efter it-skandalen.

  Sveriges statsminister Stefan Löfven meddelade vid en presskonferens på torsdagen att han inte tänker avgå. Däremot lämnar två ministrar regeringen till följd av it-skandalen.

 • Röda kvinnor höjer sina röster

  Sommarteater kan föra fram både arbetarkamp och feminism.

  Med pjäserna om lumpänglarna vid Oravais fabrik har Annika Åman låtit feminism och arbetarkamp ta plats på sommarteaterscenen. De fabriksarbetande kvinnorna från 1900-talets första hälft har mycket att säga också dagens jämställdshetsarbete.

 • Lina Teir: We see you

  Lina Teir startade "we see you"-kampanjen i augusti 2016.

  Dagens sommarpratare Lina Teir startade "We see you"-kampanjen i augusti 2016. En sång, en demonstration och ett fotografi blev en hel kampanj i protest mot regeringens snäva flyktingpolitik.

Nyligen publicerat - Utrikes