Hoppa till huvudinnehåll

Grankåda godkändes som läkemedel

Det urgamla botemedlet grankåda har godkänts som en medicinsk produkt. Grankåda är den första finska naturprodukten som godkänts av Läkemedelsverket och finns nu i apotekshyllan.

Salvan undersöktes och testades i fem års tid på elva hälsovårdscentraler i Finland. Testerna visade att grankåda både förstör och hindrar tillväxten av bakterier och svamp, samt att kådan påskyndar läkningen av sår. Undersökningen gjordes under åren 2005-2007.

Undersökningar visar också att man med grankådssalva uppnår stark motståndskraft mot sjukhusbakterier som MRSA och VRE, uppger medicine doktor Jouni Lohi som är en av pionjärerna inom behandlingsmetoden i Finland.

Kåda har genom tiderna varit ett centralt botemedel inom folkmedicin i Finland. Kåda har använts för att vårda bland annat bölder, brännskador, infekterade sår och olika eksem.

(Av Anne-Sofie Pesola)

  • United ingen match för Liverpool – Shaqiri sen segerskytt på Anfield

    Succéinhopparen Shaqiri segerskytt på Anfield.

    Det krävdes ett inhopp av Xherdan Shaqiri för att Liverpool skulle bärga alla tre poäng hemma mot Manchester United. Shaqiris två mål i den andra halvleken räckte till en 3–1 (1–1) seger som för Liverpool tillbaka upp på första plats i Premier League.

  • EU-länderna nöjda med resultatet från klimatmötet i Katowice - små länder oroliga över det praktiska

    Avtalet kritiseras för att inte vara tillräckligt ambitiöst.

    Trots att förhandlingarna under klimatmötet i Katowice gled in på övertid och några länder satte sig på tvären lyckades man nå konsensus. Resultatet gjorde att många av deltagarna gratulerade sig själva. - Det är väldigt svårt att få nästan 200 länder att enas om ett så detaljrikt och specifikt avtal. Under de här förhållandena är varje litet framsteg en massiv framgång och i det här paketet finns tusentals små framsteg, säger Michail Kurtyka, ordförande för klimatkonferensen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes