Hoppa till huvudinnehåll

Kommunalvalet 1972

När redaktörerna redogjorde för hur det gått i kommunalvalet 1972 försökte man inte piffa upp sakliga fakta. Men man intervjuar förstås också de viktiga politikerna.

Redaktör Astrid Gartz menar att valdeltagandet varit skralt, ungefär 75,2%. (Jämför med 58,2% år 2012) Förhållandet mellan socialistiska och icke socialistiska partier är nu 44,9 mot 55,1.

Landsbygdspartiet förlorade mest. Veikko Vennamo förklarar att det beror på att det är kommunalval. Men hela det finska folket förlorar på det. Men landsbygdspartiet är ännu lika stort som sfp och liberalerna.

Johannes Virolainen är nöjd över att centerpartiet har gått framåt. Centerpartiet har fått största delen av rösterna från östra och norra Finland, partiet har bedrivit bra politik.

Pekka Tarjanne från liberalerna menar att det skrala valdeltagandet beror på att medborgarna är trötta på val och politiker. Men annars är liberalerna är nöjda. Harri Holkeri är nöjd för samlingspartiets del, men menar att de borgerliga borde samarbeta bättre.

Och Rafael Paasio (sdp) säger att med tanke på de turbulenta tiderna har valet gått bra. Regeringspartiernas ställning stärktes.

Folkdemokraten Ele Alenius menar att splittringen inom partiet har inverkat. Uuno Nokelainen från ASSF (Arbetarnas och småbrukarnas socialistiska förbund) är inte nöjd och kräver självrannsakan.

Däremot är Jan-Magnus Jansson från sfp nöjd och belåten. Trots stor finsk inflyttning på många orter har sfp fått kommunalt stöd.

Text: Ida Fellman

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Fastlagsdagar med backe och bullar

  Karneval, pulka och sexigt ätande av fastlagsbullar.

  Fastlagen är de tre dagar som kommer före den fyrtio dagar långa påskfastan. För dem som inte följer kyrkoåret är fastlagen dagar att åka pulka och frossa i bulla.

 • Fastlag på Lilla torget

  Georg Malmsten och barnen firar med sång, bollar och bullar.

  Georg Malmsten och barnen firar fastlag med sång, bollar och bullar i barnprogrammet Vi på Lilla torget.

Nyligen publicerat - Arkivet