Hoppa till huvudinnehåll

Kommunalvalet 1972

När redaktörerna redogjorde för hur det gått i kommunalvalet 1972 försökte man inte piffa upp sakliga fakta. Men man intervjuar förstås också de viktiga politikerna.

Redaktör Astrid Gartz menar att valdeltagandet varit skralt, ungefär 75,2%. (Jämför med 58,2% år 2012) Förhållandet mellan socialistiska och icke socialistiska partier är nu 44,9 mot 55,1.

Landsbygdspartiet förlorade mest. Veikko Vennamo förklarar att det beror på att det är kommunalval. Men hela det finska folket förlorar på det. Men landsbygdspartiet är ännu lika stort som sfp och liberalerna.

Johannes Virolainen är nöjd över att centerpartiet har gått framåt. Centerpartiet har fått största delen av rösterna från östra och norra Finland, partiet har bedrivit bra politik.

Pekka Tarjanne från liberalerna menar att det skrala valdeltagandet beror på att medborgarna är trötta på val och politiker. Men annars är liberalerna är nöjda. Harri Holkeri är nöjd för samlingspartiets del, men menar att de borgerliga borde samarbeta bättre.

Och Rafael Paasio (sdp) säger att med tanke på de turbulenta tiderna har valet gått bra. Regeringspartiernas ställning stärktes.

Folkdemokraten Ele Alenius menar att splittringen inom partiet har inverkat. Uuno Nokelainen från ASSF (Arbetarnas och småbrukarnas socialistiska förbund) är inte nöjd och kräver självrannsakan.

Däremot är Jan-Magnus Jansson från sfp nöjd och belåten. Trots stor finsk inflyttning på många orter har sfp fått kommunalt stöd.

Text: Ida Fellman

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet