Hoppa till huvudinnehåll

Fiske vid Lofoten


Göran och fiskeguiden Nigel från Storbritannien åker ut för att fiska torsk vid Lofoten. Fisket utvecklar sig till en riktig landskamp.

Turistpryl
Göran har skaffat sig ett fiskeredskap enkom för fiskeresan. Nigel tycker att redskapet ser bra ut, men menar att det är en typisk turistpryl och inte ett redskap för yrkesfiskare.

En liten sej
Fiskelandskampen börjar på trettiotvå meter djupt vatten. Göran inleder med att fånga en liten sej.

Två på samma gång
Göran vet att det finns mycket fisk i vattnet, eftersom fisken rör i hans lina. Så nappar det. En torsk och en lubb på samma gång!

Napp igen
Nigel får konstatera att turistprylen som Göran använder fungerar bra, trots allt. Göran får napp igen, men den här gången är det en torsk som inte är tillräckligt stor, utan den får återvända till vattnet.


Större fiskar nappar på levande bete.

Svolvaer
Efter den första dagen, då de återvänder till hamn, står ställningen 7-0 till Finland.

Göran och Nigel
Den andra fiskedagen börjar de på femtio meters djup. Nigel förklarar för Göran att de ska börja med att fiska på bottnen, för det är där de riktiga fiskarna finns. Om det rycker kraftigt i linan vet man att en riktig baddare nappat och då måste man rulla in linan snabbt och sedan stoppa, för att sedan igen rulla in linan medan man räknar till fem, och sedan stoppa igen.

Stort gap
Den här dagen verkar Nigel ha större framgång än föregående dag. Han får en niokilos torsk på kroken. Gapet är så stort att det rymmer en hel hand.

Nigel med stor sej
Strax får Nigel napp igen, en stor sej. Fisken används som bete. Då blir det fart på de andra fiskarna.

Spännande
Spänningen stiger. Nigel tror att han har två fiskar på kroken. Men det visar sig vara endast en.

Nigel med torsken
Men det är inte vilken fisk som helst. En riktig baddare! Den väger 17,5 kg och blir Nigels rekordtorsk hittills i år. Där slutar landskampen – oavgjord - eller så kan vi låta segern gå till Nigel, eftersom han fångade de överlägset största fiskarna.
Redaktör: Göran Palm
Fotograf: Jukka Tyni
Bearbetning för webb: Anne Sjöblom

(Expert: Göran Palm)

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård