Hoppa till huvudinnehåll

Trollsländorna

Tjärnet
En näckrostjärn omgivet av skog är trollsländornas paradis. I augusti trivs mosaiksländan vid tjärnen. Hansländorna patrullerar runt tjärnen och slår sig ner för att vila ibland, som starrmosaiksländan.

Skicklig flygare
Trollsländan är en skicklig flygare och kan komma upp i en hastighet av 40 km i timmen. Trots att den håller hög hastighet kan den plötsligt stanna och stå stilla i luften. Den har dessutom en sällsynt förmåga att flyga baklänges.
Trollsländan är utsatt när den landar på vattenväxterna för att lägga sina ägg. Den skälvande vattenytan är det tecken som jägarna väntar på.

Blåblandad junfruslända
Den ståtliga blåblandade jungfrusländan är mest utbredd i södra Finland. Ju längre norrut man kommer desto sällsyntare blir den, och norr om Uleåborg saknas den helt.
Trollsländan lägger sina ägg i vattnet eller på vattenväxter. Hanarna är vanligen förenade med honorna under äggläggningen och vill på det här sättet säkra släktets fortbestånd.

Redaktör & fotograf: Mika Rokka
Bearbetning för webb: Anne Sjöblom

Lägger ägg

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård

 • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

  Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

  Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

 • Odla själv så vet du vad du äter

  Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

  Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

 • Odling för nybörjaren

  Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

  Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

 • En trädgård värd ett bröllop

  Ny säsong av Trädgårdstider på Yle Fem.

  Programledaren Pernilla Månsson Colt, kocken Tareq Taylor, trädgårdsmästaren John Taylor och inredaren Malin Persson är tillbaka i Trädgårdstider. I år skall trädgården formas i romantikens tecken eftersom ett brudpar ska vigas här.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Grästrädgården - det nya stenpartiet

  En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

  De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.