Hoppa till huvudinnehåll

Trollsländorna

Tjärnet
En näckrostjärn omgivet av skog är trollsländornas paradis. I augusti trivs mosaiksländan vid tjärnen. Hansländorna patrullerar runt tjärnen och slår sig ner för att vila ibland, som starrmosaiksländan.

Skicklig flygare
Trollsländan är en skicklig flygare och kan komma upp i en hastighet av 40 km i timmen. Trots att den håller hög hastighet kan den plötsligt stanna och stå stilla i luften. Den har dessutom en sällsynt förmåga att flyga baklänges.
Trollsländan är utsatt när den landar på vattenväxterna för att lägga sina ägg. Den skälvande vattenytan är det tecken som jägarna väntar på.

Blåblandad junfruslända
Den ståtliga blåblandade jungfrusländan är mest utbredd i södra Finland. Ju längre norrut man kommer desto sällsyntare blir den, och norr om Uleåborg saknas den helt.
Trollsländan lägger sina ägg i vattnet eller på vattenväxter. Hanarna är vanligen förenade med honorna under äggläggningen och vill på det här sättet säkra släktets fortbestånd.

Redaktör & fotograf: Mika Rokka
Bearbetning för webb: Anne Sjöblom

Lägger ägg

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård

 • Grästrädgård på Strömsö

  Grästrädgården - det nya stenpartiet

  En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

  De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.

 • Mette Stensholt Schau tillsammans med Tom Egeberg Hvål i ett växthus.

  Norsk lantidyll får ny trädgård

  Ny säsong av trädgårdsprogrammet Grön glädje.

  En ny säsong av norska trädgårdsprogrammet Grön glädje kör igång och denna gång tar man sig an en idyll ute på landet i Fossane. Paret Fauskanger köpte fastigheten på impuls och det blev en rejäl förändring i livet. I drygt tre år har de nu satsat på att få husen i skick - nu är det dags för trädgården.

 • Trädgårdsrabatt med sumpmarksväxter och en fristående dörr i mitten

  Sumpmarksträdgård

  Skapa en egen sumpmark i trädgården.

  Sumpmarksväxter är en växtgrupp som idag är rätt okänd för många. Till växtgruppen hör ett stort antal kända perenner, t.ex iris som vi idag odlar i våra vanliga rabatter. Men hit hör också en hel del spännande och mindre kända växter, en del förekommer också i vilt tillstånd hos oss som t.ex. kabbeleka, missne, blåsäv och vattenklöver.