Hoppa till huvudinnehåll

Kalkfärg för lusthusets innertak

Att måla med kalkfärg är klåttigt men kul

I lusthuset ville vi ha ett ljusare tak för att det skulle bli lite mera ombonat och framförallt ljusare. Då taket består av ett enkelt lager bräder som ändrar med väderleken så valde jag kalkfärg. Kalkfärgen tål att bli fuktig och torkar samt tillåter att träet torkar igen efter att ha blivit fuktigt.

Nageltestet
Kalkfärg köper man som pasta eller som färdig målfärg. Om köper den som pasta så blandar man pastan med vatten tills färgen har rätt konsistens. Kalkfärg skall vara ganska tunn, typ tunn grädde. Man kan kontrollera att färgen är passlig genom att doppa ner tummen och låta färgen torka. Om man ser nageln men inte den ”vita halvmånen” vid nagelbandet så är färgen bra.

Borste med stänkskydd
Då färgen är förhållandevis tunn gäller det att använda en kalkborste för strykningen. Kalkborsten är tät och har speciellt bra förmåga att ”hålla i” den tunna färgen. Trots borstens förträfflighet så valde vi att göra varsitt skvättskydd av en sugkopp. En halv gummi- eller plastboll av lämplig storlek fungerar också bra.

Även med en stänkskyddad borste lönar det sig att skydda sig än mer
Då man blandat till kalkfärgen och låter den stå ett eller ett par dygn sjunker pastan till botten. Vattnet ovanpå pastan kallas kalkvatten och passar ypperligt för grundbehandlig av den yta som skall strykas med kalkfärg. Efter att man strukit på kalkvatten och första lagret kalkfärg vått-i-vått får det torka ett eller ett par dygn. Därefter kan man stryka på ett andra varv. Om man för strukturens skull vill stryka på ytterligare lager kan man göra det bara man låter varje lager torka innan följande strykning.

Grundbehandlingen med kalkvatten blir sgs osynlig
Jag valde att använda obruten kalkfärg som blir vit då vi hade som mål att få en ljusare miljö i lusthuset. Om du vill bryta eller tona din vita kalkfärg så går det bra att använda jordfärger, kimrök eller järnsulfat. Kom ihåg att lösa upp jordfärgpulvret i vätska innan du blandar ner den i kalkfärgen.
Jordfärgspulvret löser du i kalkvatten, kimrök i brännvätska, och järnvitriol i varmt vatten. Rör om så att du får en pasta som du tillsätter. Pastan blir bättre om den får stå ett par dagar innan du tillsätter i kalkfärgen.

Slutlig kulör ser man först när färgen torkat
Slutlig kulör ser man först när färgen torkat så det lönar sig kanske att göra ett prov innan man går igång och målar hel ytan.
Kalk är ett förhållandevis svagt bindemedel och därför blir de färger man blandar rätt ljusa. Något mörkare blir kulören för varje strykning man gör.

OBS!
Kalkfärg är frätande på hud och i ögon, så kom ihåg att använda lämplig skyddsutrustning.
Kom ihåg att ansöka om ändring på fasadens form, färg eller fason till din lokala byggnadsinspektör.

(Expert: Johan Ångerman)

Nyligen publicerat - Bygga och bo

 • Karleby: Bostadsmässan är mera plus än minus

  Lojo vill ordna mässan. I Karleby gjorde man det år 2011.

  I Lojo ska politikerna väga för- och nackdelarna med att ordna den stora bostadsmässan. I Karleby är staden nöjd över att man tog chansen och genomförde mässan år 2011.

 • Lojo räknar med bostadsmässa om några år

  Det kostar miljoner för staden att ordna bostadsmässan.

  I Lojo finns det långtgående planer på att ordna bostadsmässan om några år. Evenemanget skulle betyda utgifter i miljonklassen men också inkomster för lokala företag och mycket publicitet.

 • Kasper Strömman tar pulsen på framtidens stugor

  Kasper Strömman tar pulsen på framtidens stugor.

  Hur ser framtidens sommarstuga ut? Kasper bekantar sig med de nyaste trenderna. Är det en ministuga mitt i stan eller en full-service stuga i yttre skärgården?

 • Kasper Strömman testar flytande stugor

  "Semestrar firas också på hus- och segelbåtar."

  Del nio av den utmärkta serien Stugor är återigen ett helt suveränt avsnitt. Temat denna gång är flytande stugor och vi bekantar oss med fyra olika koncept. Inte tre som vanligt? Nej, fyra. För Stugor är ju serien som bara blir bättre för varje avsnitt.

 • Kasper Strömman synar lyxvillor

  "Vissa sommarstugor är stora hus."

  Det åttonde avsnittet av det hyllade programmet Stugor levererar än en gång. Temat är den här gången lyx, och vi bekantar oss med inte mindre än tre olika sommarboenden.

 • Bygg en gärdesgård i gammal stil

  Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

  Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.

 • Fönsterkarm i gammalt hus

  Jim använder naturmaterial och gamla metoder för ny karm.

  Bygga och renovera, Jim sätter in nya fönsterkarmar i gammalt hus.

 • Charlie bygger inga plasthus

  Eko-orienterad gemenskap är danska Charlies livsstil.

  Charlie Jespergaard bygger och renoverar hus enligt naturenliga metoder. Modell har han tagit från hemlandet Danmark och Finland. Själv bor han i ett kollektiv mitt i skogen i Ingå. Där bygger han ut en ekoby och får utlopp för sin kreativitet genom att bland annat göra träsniderier på gamla stockar.

 • Återvinn inredningsmaterial

  Tips för återvinning

  Lee Esselström tar till vara det mesta som kan återanvändas. Här ger hon en rad tips på hur du inreder med loppisprylar och gammalt husgeråd.