Hoppa till huvudinnehåll

Pannlappar med krokning

Krokning
Krokning Bild: Svenska Yle/Strömsö lee esselström,stickning,strömsö,virkning

» Ohjeet löytyvät myös Olotilasta

Krokning är en gammal teknik som kan ses som något mittemellan att sticka och virka. Det sägs att den är föregångare till båda teknikerna. Krokning var mycket populärt på 1800-talet och ännu vanligt på 1950-talet, men idag är det en nästan bortglömd teknik. Tidigare gjorde man klädesplagg, vantar, sockor, skurtrasor, filtar och dambindor i den här tekniken. Tekniken kallas också Tunisisk eller Afghansk virkning.
En pannlapp är ett bra testprojekt för att prova på tekniken.


Det här behöver du:

En krokningsnål (ser ut som en hybrid av en virknål och en sticka)
Garn


Så gör du:
1. Starten. Lägg upp önskat antal luftmaskor. De ger bredden på arbetet. 30 maskor ger en standardstor pannlapp i grovt garn och krokningsnål nr 5.

2. Första upplänggningsvarvet. Stick ner nålen i den andra luftmaskan från nålen räknat, hämta garnet och dra upp en ögla som du sparar på nålen. Hämta så upp garnet i varje luftmaska och spara dem på nålen, även den sista luftmaskan. Maskorna ska vara lika stora och ganska fasta.3. Första avmaskningsvarvet. Gör en luftmaska. Denna luftmaska ska alltid göras först på alla avmaskningsvarv, en så kallad kantmaska. Om den inte görs så blir kanten sned. *hämta garnet och dra genom de två följande maskorna på nålen.* Upprepa från * till * varvet ut tills det finns en maska kvar på nålen.

4. Andra uppläggningsvarvet. *Stick in nålen i förra varvets lodräta maska, hämta garn och låt öglan ligga kvar på nålen. Upprepa från * till *. Kom ihåg att också sticka nålen och hämta en ögla genom föregående varvs kantmaska.

5. Upprepa uppläggningsvarv och avmaskningsvarv tills du fått den längd du vill ha.6. Avsluta arbetet genom att göra ett varv som består av smygmaskor. De virkas som ett uppläggningsvarv men garnet hätas och dras igenom på samma gång och blir alltså inte kvar på stickan.

7. Klipp av trådar och fäst dem.

8. Pannlappen kan kantas med fasta maskor runt kanten i en annan färg. Upphängningsöglan virkas med luftmaskor som tas ihop till en ring och sen kläs in med fasta maskor.

 • Mari Laukkanen hemma i köket i Eno

  Ord från hjärtat - Mari Laukkanen och Kristas varma stöd

  Kristas ord bar Mari mot toppen.

  "Gå in sådan som du var på junior-VM i tiden. Lika stark, lika dig själv!" Krista Pärmäkoskis ord under skidskytte-VM kom att ha en väldigt stor betydelse för att Mari Laukkanens vinter 2017 kom att bli så lyckad till slut. Krista skrev till Mari efter den misslyckade VM-starten i Hochfilzen, inför fjärdeplatsen i distanstävlingen.

 • Väggur sätts upp på väggen

  Över femtiotusen vill slopa sommartiden

  Medborgarinitiativet nu till riksdagen.

  Gränsen för att initiativet skall behandlas i riksdagen går vid 50 000 och den gränsen överskreds på måndag morgon.

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • Grästrädgård med färggrannt målad dörr som portal i mitten

  En dörr är en perfekt målarduk

  Släpp loss din inre konstnär!

  En port, en grind, en dörr. Som en passage till en annan värld. Varför inte göra dörren så dekorativ som möjligt och ta inspiration av exotiska nordafrikanska mönster.

 • en port och dörr i trädgården

  Port och dörr till trädgård

  En port med dörr mitt i trädgården.

  Det ser skojigt ut att ha en gammal dörr och en port mitt i trädgården. Dörren leder från en del av trädgård till den andra.

 • Ett metallarmband skapat av fyra bottnar från dryckesburkar.

  Smycken av tomburkar och burköppnare

  Rolig återvinning av tomma aluminiumburkar.

  En helt vanlig aluminiumburk kan bli fräsiga armband. Förutom burken kan du behöva tyger, trådar och kanske lite ståltråd. Enkelt och snabbt är ett måste för alla som gillar att återanvända.

 • Små kopparbitar i olika former som emaljerats med olika färger på en brun bordsskiva.

  Emaljera smycken med smältpulver

  Gör dina egna emaljerade smycken.

  Att emaljera med smältpulver är enkelt och snabbt och kräver inga dyra maskiner. Av en bit kopparplåt kan man forma nästan vilken figur som helst och det finns en uppsjö av färger att välja mellan.