Hoppa till huvudinnehåll

Pannlappar med krokning

Krokning
Krokning Bild: Svenska Yle/Strömsö lee esselström

» Ohjeet löytyvät myös Olotilasta

Krokning är en gammal teknik som kan ses som något mittemellan att sticka och virka. Det sägs att den är föregångare till båda teknikerna. Krokning var mycket populärt på 1800-talet och ännu vanligt på 1950-talet, men idag är det en nästan bortglömd teknik. Tidigare gjorde man klädesplagg, vantar, sockor, skurtrasor, filtar och dambindor i den här tekniken. Tekniken kallas också Tunisisk eller Afghansk virkning.
En pannlapp är ett bra testprojekt för att prova på tekniken.


Det här behöver du:

En krokningsnål (ser ut som en hybrid av en virknål och en sticka)
Garn


Så gör du:
1. Starten. Lägg upp önskat antal luftmaskor. De ger bredden på arbetet. 30 maskor ger en standardstor pannlapp i grovt garn och krokningsnål nr 5.

2. Första upplänggningsvarvet. Stick ner nålen i den andra luftmaskan från nålen räknat, hämta garnet och dra upp en ögla som du sparar på nålen. Hämta så upp garnet i varje luftmaska och spara dem på nålen, även den sista luftmaskan. Maskorna ska vara lika stora och ganska fasta.3. Första avmaskningsvarvet. Gör en luftmaska. Denna luftmaska ska alltid göras först på alla avmaskningsvarv, en så kallad kantmaska. Om den inte görs så blir kanten sned. *hämta garnet och dra genom de två följande maskorna på nålen.* Upprepa från * till * varvet ut tills det finns en maska kvar på nålen.

4. Andra uppläggningsvarvet. *Stick in nålen i förra varvets lodräta maska, hämta garn och låt öglan ligga kvar på nålen. Upprepa från * till *. Kom ihåg att också sticka nålen och hämta en ögla genom föregående varvs kantmaska.

5. Upprepa uppläggningsvarv och avmaskningsvarv tills du fått den längd du vill ha.6. Avsluta arbetet genom att göra ett varv som består av smygmaskor. De virkas som ett uppläggningsvarv men garnet hätas och dras igenom på samma gång och blir alltså inte kvar på stickan.

7. Klipp av trådar och fäst dem.

8. Pannlappen kan kantas med fasta maskor runt kanten i en annan färg. Upphängningsöglan virkas med luftmaskor som tas ihop till en ring och sen kläs in med fasta maskor.

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • Sommarspel i tomtedräkt

  Dags för lite tomtar i trädgården!

  När värmen så småningom kommer vill vi gärna vara tillsammans. Hänga, äta och varför inte leka också? Skapa eget sommarspel med några plastflaskor innan de slängs bort!

 • Sy en mjuk docka

  Gör själv en mysig kompis.

  Här får du sömnadstips oberoende hurudan mjukis du vill sy. Använd Lees mönster eller rita ditt eget.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Lär dig sy kläder själv - Lees samlade länkar

  Massor av tips för dig som vill sy kläder.

  Här finns allt du behöver veta för att sy kläder själv. Tips på hur man hittar och ritar mönster. Sömnadstrix och anvisningar för både tröjor, byxor, kjolar och klänningar.

 • Sy kjol till liten och stor

  Samma mönster i dockstorlek eller XXL.

  Här lär vi dig knepen för att snabbt och enkelt göra sommarens skönaste kjol själv. Allt du behöver veta är två matematiska räknesätt så sitter kjolen perfekt oberoende om du syr till en liten docka, ett barn eller vuxen.

 • Penseltuppar

  Det finns en tupp i varje gammal pensel!

  Gamla obrukbara penslar får nytt galet liv som tuppar med attityd!

 • Finlandssvenska bloggare påskpysslar på Strömsö

  Fyra finurliga kvinnor visar sina bästa tips till påsk.

  En kaninmössa, ljus stöpta i äggskal med snygga ägghållare till, ett fågelbo med vårblommor samt ett bordsarrangemang med påskkänsla bjuder våra bloggande gäster på.

 • Enkelt blomsterarrangemang av naturmaterial

  Ta fram din inre florist, lättare än såhär blir det inte.

  Sandra Neuman gör påskens bordsarrangemang med mossbollar på bricka, videkvistar, fjädrar och till högtiden passande blommor.

 • Ljus i äggskal och ägghållare av träkulor

  Fiffig återanvändning av äggskal och ljusstumpar.

  Sandra Sund bjuder på ägghållare som även kan användas som servettringar. Här blir ägghållarna av träkulor dessutom ljushållare eftersom hon stöpt ljus i äggskal.

 • Fågelbo av björkris

  Så gör du ett enkelt bo t.ex. för påskäggen.

  Ägg, fjädrar och kycklingar hör påsken till och då känns det naturligt att också ta med fågelbon i sammanhanget. Nina Överholm gör bon av björkris, utsmyckade med fjädrar och växter.