Hoppa till huvudinnehåll

Elva döda i skottdramat i Kauhajoki

Tio människor dödadades i skottlossningsdramat i yrkesskolan i Kauhajoki i går. Också den 22-åriga gärningsmannen avled senare på sjukhuset.

Nio av offren hittades i ett klassrum medan det tionde låg i korridoren. Polisen hittade den skadade gärningsmannen i andra ändan av byggnaden, uppger chefen för utredningen Jari Neulaniemi vid Centralkriminalpolisen.

Enligt Neulaniemi hade gärningsmannen planerat dådet sedan år 2002. Det framkommer i ett meddelande som gäringsmannen har lämnat efter sig. I meddelandet skrev gärningsmannen att han hatar människor och att den enda lösningen är att använda pistol.

Ett av offren har identifierats. Enligt Neulaniemi är en av offren antagligen en lärare. Identifieringen är långsam eftersom alla offer är brännskadade.

Skottlossningen började ungefär klockan 11 då den maskerade, svartklädda eleven började skjuta. Mannen uppges också ha beskjutit poliser. Gärningsmannen sköt sig själv efter att ha skjutit omkring sig i skolan.

Enligt rektorn för yrkesskolan i Kauhajoki, Tapio Varmola, kom förövaren till ett tentamenstillfälle där det fanns cirka 20 elever. Skytten hade enligt rektorn eventuellt också sprängämnen med sig.

En mindre brand uppstod också men den fick man snabbt under kontroll.
Lärare: Flera elever träffades av skott
Enligt en av skolans lärare, Raimo Kytölä, hade ett tiotal elever träffats av skott.

Gärningsmannen hade först gått också till andra skolbyggnader - yrkesskolan och handelsskolan - men där hade han veterligen inte skjutit mot någon.

Det fanns ungefär 200 elever i byggnaden då skottdramat började.

Kauhajoen palvelualojen oppilaitos är en del av Seinäjoki utbildningscentral. Kauhajoki ligger i södra Österbotten, ungefär 50 kilometer nordost om Kristinestad.


(Av Österbotten)

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes