Hoppa till huvudinnehåll

Uthuset på Strömsö: planket med dörr

Stolparna:
Det går att fästa stolparna i marken på många olika sätt, jag har i tidigare använt mej av t.ex. stolpskor som man helt enkelt slår ner i marken och skruvar fast stolparna i (planket vid trädgården), gjutit fast flatjärn i betong som stolpar sedan skruvas fast i (pergola, porten till grinden).


Och nu experimenterade jag med att impregnera stolparna med tjära och med att gjuta fast dem rakt i betongen och marken... Det mest långlivade systemet är nog ett sådant där trästolpen kommer så lite som möjligt i kontakt med markfukt och vatten som i flatjärnsmodellen. Men med att experimentera lär man sig.


Stolparna har jag gjort av 100x50 tjockt virke, jag har limmat och skruvat ihop två sådana plankor dels för att få lite tjocklek, för att dom inte skall slå sig och för att man med denhär konstruktionen inte behöver såga ur eller fälla in dom liggande spikreglarna.

Klicka här för att skriva ut en ritning på planket (pdf)

Dörren:


För att inte dörren skall börja hänga har jag spikat på ett sorts z på den, eller ett dubbel z (se ritning). I övrigt är dörren gjord av samma material som det övriga planket.

Planket:


Planket är gjort av 125x22 mm tjocka ohyvlade bräder som jag spikat ihop kant i kant.


För att det inte skall regna rakt in i ändträ på plankbräderna har jag spikat på ett bräde som tak (se ritning). Under tak brädet spikade jag också fast en list för att få lite skuggkanter och för att få en enkel avslutning upptill på planket.


Måtten på planket kan ju variera beroende på var dom byggs, ofta är det saker runt omkring som bestämmer höjd och längd. Mitt plank är 220 cm högt, dörren är 90 cm bred och 200 cm hög, hela planket är 340cm långt.

Se också trädgården som Catharina planterade innnanför planket

(Expert: Jim Björni)

Nyligen publicerat - Bygga och bo