Hoppa till huvudinnehåll

Blåbärsfläckar försvinner med ättika

Jag fick en hemsk blåbärsfläck på mina nya vita jeans. Den hann torka in ett dygn innan jag märkte den. Jag provade i desperation allt, Ta Bort, Terpentin, Klorin, ja till och med bensin! Inget hjälpte. Till sist provade jag allt som fanns i skafferiet. Vanlig ättika fick bort fläcken! Sedan tvättade jag dem i tvättmaskinen och de var som nya.

Johan Boström,
Helsingfors

  • Dyr sportbil i Neuilly-sur-Seine

    Samhällsklassen spelar stor roll när fransmännen går till val

    Vi har besökt Frankrikes rikaste och fattigaste städer.

    Det är ett polariserat Frankrike som röstar i den första omgången i presidentvalet. Det finns stora skillnader i hur väljare från olika samhällsskikt resonerar. Vi har träffat människor i både den fattigaste och rikaste staden i Frankrike.

  • Facebook och Instagram i en iPhone

    EU försöker komma åt hatskriverier på nätet

    EU funderar på gemensamma metoder mot problemet.

    EU funderar på gemensamma metoder för att få bukt med hatskriverier och hot på nätet. Kommissionen vill att exempelvis Facebook, Twitter och internetföretaget Google ska ta en aktivare roll vid avlägsnandet av oönskat innehåll på deras webbplattformar.

  • Bildkollage av innehållet på Yle Teema i vår

    Yle Fems nya granne Teema presenterar sig

    Teema kommer med drama, dokumentärer och Rolling Stones.

    I slutet av april flyttar Yle Teema in på kanalplats fem tillsammans med Yle Fem. Det innebär bland annat att dokumentärer kring allt från rock till jazz och mode, europeiska dramaserier och Batman i original blir tillgängliga också på svenska.

  • Imatraspelarna Miikka Matikka och Ville Liukku förbereder sig inför ligapremiären i Fuengirola.

    Bobollssäsongen startade på Södermalm och fortsätter i Fuengirola

    Bobollsfolket vill göra grenen känd utanför Finland.

    Årets första bobollsligamatcher spelades i Stockholm och på söndag fortsätter säsongen i spanska Fuengirola. Twittersignaturen fullgasmedklas följde matchen i Stockholm. Kollar boboll på Zinken, frågade närmaste finne om regler, han svarade på finska, nu fattar jag absolut noll, skrev han.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Inne i Urbcultbastun

    Bada gratis i bastu av byggnadsavfall i Hangö

    Evenemanget ska skapa god stämning.

    I september kan turister och Hangöbor gratis få bada i en bastu byggd av byggnadsavfall vid vågbrytaren utanför Drottningberg. Meningen är att evenemanget Hangon höyry ska skapa god stämning och gynna bastukulturen i staden.

  • Valutaväxlingskontor i Hong Kong.

    Matfusket ökar med globaliseringen

    "En större världsmarknad lockar till matfusk".

    Livsmedelsförfalskning är en business i miljardklassen och en viktig inkomstkälla för organiserad kriminalitet. Men det är du som drabbas när falsk olivolja, honung, mozzarella eller ruttet kött hamnar på din tallrik eller i matkassen. Hur kan matfusket tyglas?

  • Viivi firas med krans runt nacken.

    Kossan Viivi slog rekord i mjölkning

    Viivi har mjölkat hundra ton mjölk.

    Viivi är en snart elvaårig ko som mjölkat mer än någon annan ko i Ingå. Närmare bestämt över hundratusen kilo mjölk under sin livstid. Hundratonnaren firades med havre och uppvaktning.

  • Pensalabördiga Matthias Åhman är Årets kock.

    Årets Kock: En dröm som gick i uppfyllelse

    Pensalabördiga Mattias Åhman är Årets Kock i Finland.

    Pensalabördiga Mattias Åhman visste redan i grundskolan att han ville bli kock. Under lektionerna i huslig ekonomi väcktes passionen för matlagning. Nu är han Årets Kock i Finland.

  • En skål med bär. På bordet finns också flera burkar med sylt.

    Embla - nytt matpris som hyllar det nordiska köket

    "Ny tävling i nordiskt mathantverk."

    Ett nytt nordisk matpris skall stärka den gemensamma matidentiteten och -kulturen samt öka intresset för nordisk mat utanför Norden. Matpriset kallas Embla, efter den första kvinnan i den nordiska mytologin. Nu kan även du anmäla dig till tävlingen.

  • Tiina Grönroos.

    Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • en butikshylla med några olika sorter och kartonger av växtmjölk.

    Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Michael Björklund är redo för NÄRMAT

    Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • Kan man leva på endast närmat i en vecka, och hur mår man efter det?

    En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Michael Björklund och Matias Jungar gillar närmat.

    Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid

  • två personer i vildmarken hjälper en tredje som fått en skallskada, simulerd bild

    Kunskaper i vildmarkssjukvård räddar liv när hjälpen är långt borta

    Ett inflammerat skavsår kan leda till evakuering.

    Friluftsliv förknippas ofta med vackra landskap, motion och nya upplevelser. Men före vi vet ordet av kan olyckan vara framme. Och befinner vi oss då någonstans längre borta från civilisationen och den urbana sjukvården kan följderna vara ödesdigra.

  • Kräftskivor och skärgård förknippas ofta med finlandssvenskhet.

    Test: Hur finlandssvensk är du?

    Hur finlandssvensk är du rent statistiskt?

    Som vi alla vet finns det en massa halvsanningar om hurdana vi finlandssvenskar är, och i synnerhet hur den ultimata finlandssvensken ska vara. Men hur finlandssvenska är vi egentligen själva om vi jämför med statistiken. Testa och ta reda på!