Hoppa till huvudinnehåll

Blåbärsfläckar försvinner med ättika

Jag fick en hemsk blåbärsfläck på mina nya vita jeans. Den hann torka in ett dygn innan jag märkte den. Jag provade i desperation allt, Ta Bort, Terpentin, Klorin, ja till och med bensin! Inget hjälpte. Till sist provade jag allt som fanns i skafferiet. Vanlig ättika fick bort fläcken! Sedan tvättade jag dem i tvättmaskinen och de var som nya.

Johan Boström,
Helsingfors

Kommentarer

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • NÄRMAT liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt NÄRMAT testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med. Här kan du läsa om hur veckan gick

  • Yakiniku - grillat kött på japanskt vis

    En grillad kötträtt, lika god varm som kall.

    Grillat kött, Yakiniku på japanska, är en snabb kötträtt som fantastiskt nog är lika god varm som kall. Ingen risk att det lämnar nåt av resterna alltså! Vi serverar marinerad bok choi till, men andra grönsaker och ris passar lika bra.

  • Ölbryggande: Odlare lovar att det finns tillräckligt med humle

    Stor humlebrist efter fjolårets katastrofskörd.

    Vänner av humlestarka ölsorter kan pusta ut. För de flesta ölsorter kommer det nämligen att finnas tillräckligt med humle också under den närmaste tiden. Efter fjolårets katastrofala humleskördar var frågan i år om råvaran överhuvudtaget kommer att räcka till för alla bryggare.

  • "Rör inte våra ostar"

    Ceta-avtalet vore en ekonomisk förlust för ostproducenterna.

    EU:s förhandlingar om Ceta-avtalet med Kanada upprör bland annat de franska osthandlarna, eftersom avtalet kan innebära ekonomiska förluster för dem.

  • Kaj Arnö: Den ultimata guiden till Oktoberfest i München

    Blanda Borgbacken, midsommar, valborg. Du får: Oktoberfest!

    Blanda Borgbacken, Fölisön och Valborg. Lägg till sex miljoner liter öl. Krydda med åländsk midsommar och finsk lillajul. Sprid ut jämnt över sexton dagar. Resultatet? Oktoberfest, mer älskat under namnet Wiesn.

  • Pauls grillskola - kunskap om råvarorna

    Paul lär ut om grillning.

    När är kycklingen klar? Går det att rågrilla alla grönsaker? Kan man grilla skaldjur? För att lyckas vid grillen är det viktigt att känna till lite om olika sorters råvaror. Här har jag gjort tabeller för stekgrader och ger tips och lite allmän vägledning kring respektive råvarugrupp.

  • Pauls grillskola - utrustning och tändning

    Paul lär ut om grillar och grillning.

    Här kommer Paul med tips om hurdan utrustning som kan vara bra att ha då man grillar. Paul tar också upp skillnaderna mellan kol, klassiska briketter och stenkolsbriketter.

  • Pauls grillskola - grilltekniker

    Paul lär ut om grillning.

    Direkt grillning eller indirekt grillning? Plankgrillning eller stenbakning? Det finns flera olika grilltekniker. Paul berättar vilken teknik som lönar sig att använda när.

  • Kasper Strömman tar pulsen på framtidens stugor

    Kasper Strömman tar pulsen på framtidens stugor.

    Hur ser framtidens sommarstuga ut? Kasper bekantar sig med de nyaste trenderna. Är det en ministuga mitt i stan eller en full-service stuga i yttre skärgården?

  • Kasper Strömman testar flytande stugor

    "Semestrar firas också på hus- och segelbåtar."

    Del nio av den utmärkta serien Stugor är återigen ett helt suveränt avsnitt. Temat denna gång är flytande stugor och vi bekantar oss med fyra olika koncept. Inte tre som vanligt? Nej, fyra. För Stugor är ju serien som bara blir bättre för varje avsnitt.

  • Kasper Strömman synar lyxvillor

    "Vissa sommarstugor är stora hus."

    Det åttonde avsnittet av det hyllade programmet Stugor levererar än en gång. Temat är den här gången lyx, och vi bekantar oss med inte mindre än tre olika sommarboenden.

  • Kasper Strömman kollar in ekologiska sommarstugor

    Tre fascinerande, miljövänliga och helt olika stugor.

    Idag kollar vi på ekologiska sommarstugor. Kasper träffar bl.a. Bruno Erat, den ekologiska arkitekturens far i Finland, samt två yngre arkitekter - Sofia de Vocht och Jussi Virta

  • Kasper Strömman semestrar mobilt

    Så här kan man fira semester i husbil, husvagn och tält.

    I det här avsnittet av Stugor provar Kasper Strömman på att semestra mobilt. Han testar på hur det är att bo i husbil, husvagn och ett tält.

Nyligen publicerat - Mat och fritid