Hoppa till huvudinnehåll

Blåbärsfläckar försvinner med ättika

Jag fick en hemsk blåbärsfläck på mina nya vita jeans. Den hann torka in ett dygn innan jag märkte den. Jag provade i desperation allt, Ta Bort, Terpentin, Klorin, ja till och med bensin! Inget hjälpte. Till sist provade jag allt som fanns i skafferiet. Vanlig ättika fick bort fläcken! Sedan tvättade jag dem i tvättmaskinen och de var som nya.

Johan Boström,
Helsingfors

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Lykta i gammal stil

    Jim bygger en traditionell lykta för mörka tider.

    Jim bygger en traditionell lykta och en mobil lyktstolpe för trädgården.

  • Krans med garnnystan

    Ett restgarnsprojekt som samtidigt är snygg garnförvaring.

    Gör själv en mjuk och härlig krans av garnnystan i passanade färg för årstiden. Med eller utan bär i form av träkulor. Den här är grön till jul men lika fin är den med garner i pastellnyanser till våren.

  • Julgransmatta av elefantgarn

    Så här gör du en egen julgransmatta

    Julgransmattor finns i många olika material och former. Lee introducerar elefantgarnet, ett helyllegarn som är tovat extremt tjockt och gör en luftig julgransmatta av det.

  • Girlanger av kottar och papper

    Snygga girlanger av naturmaterial.

    Naturmaterial som dekoration inför jul funkar alltid. Den snabbaste girlangen gör du med grankottar, men snyggt och stämningsfullt blir även girlanger av papper.

  • En annorlunda jul hos Ljungströms

    Berit öppnade sitt hem - det fick oväntade följder.

    I fjol höstas lade Berith Ljungström från Åkersberga i Sverige ut en annons på Blocket. Hon skrev att hon hade några lediga platser kring sitt julbord på julafton. Hon fick massvis med svar från människor i alla åldrar, från små och stora familjer.

  • Har du plats för en till?

    Vi öppnar upp för fler att komma in i värmen.

    Den här julen vill vi sprida idén om att öppna upp för fler att komma in i värmen.

  • Strömmingen är mager i Finska viken - fet i Bottenhavet

    Torsken har ökat lite, visar Arandas forskningsfärder.

    Rikligt med vassbuk gör strömmingen mager och torsken har ökat något i vattnen utanför Finland. Det visar resultaten från forskningsfartyget Arandas forskningsresor i Östersjön under hösten.

  • Belgiskt öl listas som kulturarv av Unesco

    Öl produceras i så gott som alla städer och byar i Belgien.

    Att dricka belgiskt öl kan snart räknas som en kulturell upplevelse. FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur, Unesco, lägger nämligen till belgiskt öl på sin lista över immateriella kulturarv.

  • Pepparkakor och pepparkakshus

    Att baka pepparkakor hör till julförberedelserna.

    Att baka pepparkakor, pryda kakorna och kanske göra ett pepparkakshus. Doften sprider sig, men man bör akta sig för det heta sockret.

  • Rocky Christmas Road med mustig madeira

    Ett smakrikt chokladkonstverk fullpackat med smaker man också kan hitta i en välgjord madeira – torkade fikon, dadlar, nötter, tranbär, kola och rostade frön. En perfekt smakgåva.

  • Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

  • Strömsös vintersoppa för många

    Plocka det du vill äta och fyll på med het buljong!

    Vill du bjuda in många på mat är vår vintersoppa precis det du behöver. Basen är en mustig buljong med tydlig smak av skog. Till det serveras en buffé med valfria goda ingredienser. Plocka det du vill äta och fyll på med het buljong, värmande och smakrik i vinterkylan.

Nyligen publicerat - Mat och fritid

  • Fågelmatning – naturvännens realityshow

    Hur kommer du i gång med fågelmatning?

    Fåglar kan ha svårt att hitta mat i naturen då marken fryser till och täcks av snö. Då kan du hjälpa till och mata fåglar, som kan rädda många liv. Naturväktarnas fågelexpert Jörgen Palmgren berättar hur du kommer i gång.

  • En annorlunda jul hos Ljungströms

    Berit öppnade sitt hem - det fick oväntade följder.

    I fjol höstas lade Berith Ljungström från Åkersberga i Sverige ut en annons på Blocket. Hon skrev att hon hade några lediga platser kring sitt julbord på julafton. Hon fick massvis med svar från människor i alla åldrar, från små och stora familjer.