Hoppa till huvudinnehåll

Blåbärsfläckar försvinner med ättika

Jag fick en hemsk blåbärsfläck på mina nya vita jeans. Den hann torka in ett dygn innan jag märkte den. Jag provade i desperation allt, Ta Bort, Terpentin, Klorin, ja till och med bensin! Inget hjälpte. Till sist provade jag allt som fanns i skafferiet. Vanlig ättika fick bort fläcken! Sedan tvättade jag dem i tvättmaskinen och de var som nya.

Johan Boström,
Helsingfors

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Rågbrödet är Finlands nationalrätt

    Nästan 50 000 finländare deltog i omröstning.

    Rågbrödet är det hundraåriga Finlands nationalrätt, enligt en omröstning där nästan 50 000 finländare deltog.

  • Vad är värre - avokadon eller kossan?

    Debatterna om växt- eller animalisk kost går lätt överstyr.

    Jag hann bara berätta att jag påbörjat min månad (egentligen tre veckor) som vegan och att jag ätit avokado istället för ost på brödet så fick jag det första mejlet. Mejlet sändes i all välmening. I mejlet ombads jag granska veganismen från så många olika vinklar som möjligt.

  • Sébastien Boudet sjunger surdegsbrödets lov

    Den fransk-svenske bagaren ledde kurs i Korsnäs.

    Att baka surdegsbröd är det klokaste sättet att förädla spannmål till mat. Det säger svensk-franske bagaren Sébastien Boudet, som den här veckan har lett en kurs i surdegsbakning i Korsnäs.

  • Tre förkylningstips

    Tips på hur man kan förhindra förkylningar.

    Det finns många örter som hjälper mot olika förkylningssymptom, men det bästa är förstås när förkylningen aldrig hinner bryta ut. Jag gillar enkla kurer, där råvarorna redan finns hemma i skafferiet.

  • Tiina Grönroos: Min månad som vegan

    Gör veganmaten mig till en piggare människa?

    Dag 1. Kära Yle Vega. Eller Yle Vegan. För ungefär tio minuter sedan gick jag med i vegaanihaaste, det vill säga veganutmaningen. Det betyder att jag i januari ska avstå från allt animaliskt. Det här betyder inget kött, ingen fisk, inga mjölkprodukter och inga ägg.

  • Stor skillnad på mjölk och mjölk

    "Hur näringsrika är växtdryckerna?"

    Personer som varken kan eller vill dricka komjölk har en bred uppsättning växtdrycker med mjölkliknande egenskaper att välja mellan. Dryckerna är till exempel gjorda på soja, havre, kokos eller mandel. Hur skiljer de sig från komjölk och är de värda sitt literpris?

  • Stor skillnad på vege och vege

    "En titt på nya vegetariska produkter."

    Ny vegetarisk färdigmat lanseras varje månad och i diskarna finns produkter med underliga namn som Härkis och Nyhtis och Oumph! Hur bra känner du till dem och har du någon aning vad du kan laga av dem? Här får du några tips.

  • Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid

  • Jörn Donner: Jag vill inte leva om mitt liv

    Författaren Jörn Donner saknar ungdomen, men inte misstagen.

    När man befinner sig närmare döden än födelsen, så kan det ju hända att man saknar ungdomen, säger Jörn Donner, en av våra mest produktiva konstnärer.

  • Gurkan - folkkär och meningslös

    Vår lust till näringsfattig favorit ändras inte.

    Den inhemska handeln har drabbats av gurkbrist och importen blir vår räddning. Istället för att vandra omkring hålödga bland hyllorna i butiken i jakten på finska gurkor som inte finns, kan vi nu trösta oss med varianter från andra länder. Men vad är bättre egentligen?

  • Tovningstips

    Är du nyfiken på tovning? Här finns teknik- och produkttips.

    Man kan tova med vatten och såpa för hand eller låta en tvättmaskin göra jobbet. Vill man inte tova vått så kan man tova torrt med en nåltovingsnål. Här finns länkar samlade till olika tovningsprojekt och tovningstekniker, bara att välja det som intresserar mest.