Hoppa till huvudinnehåll

Lapin Kansas redaktion: Telanne bör avgå

Redaktionen vid tidningen Lapin Kansa kräver att Alma Medias vd Kai Telanne avgår som vd och som styrelseordförande för Lapin Kansa.

Redaktionen anser att Telanne handlade tanklöst då han avskedade Johanna Korhonen och att det har skadat både Lapin Kansas och Alma Medias anseende.
Redaktionen har skickat sitt ställningstagande till Alma Medias styrelse och till vd Kai Telanne.

Redaktionens krav följer på gårdagens besked om att Alma Media sagt upp Lapin Kansas nyvalda chefredaktör Johanna Korhonen innan hon ens hunnit tillträda.

Alma Media hävdar att beslutet om avsked fattades
på grund av bristande förtroende för Korhonen.

Korhonen anser att den verkliga orsaken är att hon lever i ett parförhållande med en kvinna. Enligt Korhonen erbjöds hon 100 000 euro av mediekoncernen för att tiga om saken.

Telanne har meddelat att han inte ämnar avgå.

Nuvarande chefredaktör skeptisk

Lapin Kansas nuvarande chefredaktör Heikki Tuomi-Nikula anser att ledningen för Alma Media gjorde bort sig vid valet av Johanna Korhonen till ny chefredaktör. Enligt Tuomi-Nikula redde ledningen inte tillräckligt noggrant ut Korhonens bakgrund.

Tuomi-Nikula säger att han har svårt att se en offentligt lesbisk person som sin efterföljare. Han säger att han inte
anser att homosexualitet i sig är ett problem, men
att ett offentliggörande av homosexualitet leder till
att allt som personen skriver kommer att speglas via den bakgrunden.

Heikki Tuomi-Nikula uppger att han själv aldrig frågat sina underordnade vilken sexuell läggning de har. Han anser ändå att Lapin Kansas chefredaktör inte bara representerar tidningen utan hela Lappland, och att det skulle vara svårt att göra det som homosexuell.

President Halonen förbryllad

Också president Tarja Halonen har kommenterat fallet Korhonen.
Halonen säger att hon är förbryllad över uppsägningen av Korhonen. Hon anser att det är positivt att allmänheten har reagerat så kraftigt emot uppsägningsbeslutet.

(Av Maria von Kraemer)

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes