Hoppa till huvudinnehåll

Andra säsongen med familjen Bergström

I den andra säsongen om familjen Bergström planerar familjen att flytta till egnahemshus. Huset byggs, men problemen hopar sig med barnen, ekonomin och arbetet.

I början av 1970-talet fick Carl Mesterton i uppdrag att presentera en nyutkommen socialkatalog för finlandssvenskarna. Han valde att göra det i dramaform och skapade en succé: familjeserien Bergströms 1972.

Nu finns alla delar av Bergströms på Arenan. Första säsongen fick namnet Nog blir det bra - Vardagsbilder från Finland 1972/1973. Den andra vid namn Bergströms kom 1978.

Sex år senare återkommer vi till familjen Bergström. Familjen bor nu i Esbo, Södrik. Men där trivs man inte så bra. Det är stökigt och oroligt.

Gunnar (Nils Brandt) och Stina (Susanna Ringbom) skulle gärna bo i ett eget hus, med bastu. Bostadslån och -köp diskuteras ingående.

Barnen Bergström har blivit så stora att Gunnar och Stina också ställs inför disciplin- och tonårsbekymmer.

Andra problem som uppstår är att Stina Bergströms mor blir dålig och flyttar till ålderdomshem.

Husbygget framskrider sakta, men när Bergströms äntligen flyttar in kommer den stora kraschen.

Tryckeriet som faktor Gunnar arbetar vid går i konkurs, och Gunnar finner sig arbetslös:

Aldrig får människan vara riktigt glad.― Gunnar Bergström

Men nu skall det nu klara sig på något sätt, kontrar han och Stina. Och det gör det ju också.

Skådespelarna, i synnerhet Nils Brandt, spelar otroligt starkt och gripande. Hur svårt är det inte för en man att bli arbetslös när arbetet betytt allt

Korta klipp ur andra säsongen med Bergströms:

Drama i tv och radio

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet