Hoppa till huvudinnehåll

Medeltida leksaker - bensnurra och vinare

Snurra

Strömsö ställer till med medeltida festspel och Jim kommer med sitt bidrag - två snurrande, vinande och brummande medeltida leksaker.

Bensnurran:
Ursprungssnurrorna var gjorda av t.ex. mellanfotsbenet på ett svin, det hör man ju nästan på namnet. Min bensnurra är gjord i träslaget ek, men det går absolut lika bra med något annat träslag. Men oljad ek och svart snöre blir fint!

Materialet är ekTvå hål för repet i mittenYtbehandling med olja

Snurran är en enkel produkt och utformningen kan göras på olika sätt, huvudsaken är att försöka få den så välbalanserad som möjligt och att den har två hål i mitten där tråden skall komma genom.

Snöret påverkar hur bra snurran fungerar, det får inte va för tjockt och påfrestningen och nötningen är ganska stor, ett snöre som påminner om sko- eller anoraksnören är bra.

Vinaren
I vinarens fall gäller samma saker som med bensnurran, jag gjorde den i ek men andra träslag går lika bra.
Det som är viktigt i vinarens fall är att den skall vara tillräckligt tunn och att den gärna får vara lite spolformad för att börja snurra (ljudet kommer från själva snurret).

Vinaren som jag gjort är 20 cm lång, 4 cm bred och ca 5 mm tjock. Vinarens alla kanter är avrundade och så skall den ha ett hål i ena ändan.

Snöret på vinaren är liksom på bensnurran viktigt och avgörande för hur bra den fungerar. Jag experimenterade med lite olika snören och kom fram till att ett snurrat (inte flätat) snöre fungerar bäst.
Namnet vinare eller brummare som dom också kan kallas, kommer nog från ljudet som uppstår.

Ytan bör vara jämn och finFärdig vinare

Nyligen publicerat - Bygga och bo