Hoppa till huvudinnehåll

Medeltida leksaker - bensnurra och vinare

Snurra

Strömsö ställer till med medeltida festspel och Jim kommer med sitt bidrag - två snurrande, vinande och brummande medeltida leksaker.

Bensnurran:
Ursprungssnurrorna var gjorda av t.ex. mellanfotsbenet på ett svin, det hör man ju nästan på namnet. Min bensnurra är gjord i träslaget ek, men det går absolut lika bra med något annat träslag. Men oljad ek och svart snöre blir fint!

Materialet är ekTvå hål för repet i mittenYtbehandling med olja

Snurran är en enkel produkt och utformningen kan göras på olika sätt, huvudsaken är att försöka få den så välbalanserad som möjligt och att den har två hål i mitten där tråden skall komma genom.

Snöret påverkar hur bra snurran fungerar, det får inte va för tjockt och påfrestningen och nötningen är ganska stor, ett snöre som påminner om sko- eller anoraksnören är bra.

Vinaren
I vinarens fall gäller samma saker som med bensnurran, jag gjorde den i ek men andra träslag går lika bra.
Det som är viktigt i vinarens fall är att den skall vara tillräckligt tunn och att den gärna får vara lite spolformad för att börja snurra (ljudet kommer från själva snurret).

Vinaren som jag gjort är 20 cm lång, 4 cm bred och ca 5 mm tjock. Vinarens alla kanter är avrundade och så skall den ha ett hål i ena ändan.

Snöret på vinaren är liksom på bensnurran viktigt och avgörande för hur bra den fungerar. Jag experimenterade med lite olika snören och kom fram till att ett snurrat (inte flätat) snöre fungerar bäst.
Namnet vinare eller brummare som dom också kan kallas, kommer nog från ljudet som uppstår.

Ytan bör vara jämn och finFärdig vinare

Nyligen publicerat - Bygga och bo

 • Karleby: Bostadsmässan är mera plus än minus

  Lojo vill ordna mässan. I Karleby gjorde man det år 2011.

  I Lojo ska politikerna väga för- och nackdelarna med att ordna den stora bostadsmässan. I Karleby är staden nöjd över att man tog chansen och genomförde mässan år 2011.

 • Lojo räknar med bostadsmässa om några år

  Det kostar miljoner för staden att ordna bostadsmässan.

  I Lojo finns det långtgående planer på att ordna bostadsmässan om några år. Evenemanget skulle betyda utgifter i miljonklassen men också inkomster för lokala företag och mycket publicitet.

 • Kasper Strömman tar pulsen på framtidens stugor

  Kasper Strömman tar pulsen på framtidens stugor.

  Hur ser framtidens sommarstuga ut? Kasper bekantar sig med de nyaste trenderna. Är det en ministuga mitt i stan eller en full-service stuga i yttre skärgården?

 • Kasper Strömman testar flytande stugor

  "Semestrar firas också på hus- och segelbåtar."

  Del nio av den utmärkta serien Stugor är återigen ett helt suveränt avsnitt. Temat denna gång är flytande stugor och vi bekantar oss med fyra olika koncept. Inte tre som vanligt? Nej, fyra. För Stugor är ju serien som bara blir bättre för varje avsnitt.

 • Kasper Strömman synar lyxvillor

  "Vissa sommarstugor är stora hus."

  Det åttonde avsnittet av det hyllade programmet Stugor levererar än en gång. Temat är den här gången lyx, och vi bekantar oss med inte mindre än tre olika sommarboenden.

 • Bygg en gärdesgård i gammal stil

  Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

  Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.

 • Fönsterkarm i gammalt hus

  Jim använder naturmaterial och gamla metoder för ny karm.

  Bygga och renovera, Jim sätter in nya fönsterkarmar i gammalt hus.

 • Charlie bygger inga plasthus

  Eko-orienterad gemenskap är danska Charlies livsstil.

  Charlie Jespergaard bygger och renoverar hus enligt naturenliga metoder. Modell har han tagit från hemlandet Danmark och Finland. Själv bor han i ett kollektiv mitt i skogen i Ingå. Där bygger han ut en ekoby och får utlopp för sin kreativitet genom att bland annat göra träsniderier på gamla stockar.

 • Återvinn inredningsmaterial

  Tips för återvinning

  Lee Esselström tar till vara det mesta som kan återanvändas. Här ger hon en rad tips på hur du inreder med loppisprylar och gammalt husgeråd.