Hoppa till huvudinnehåll

Nålbindning

Nålbindning
Nålbindning Bild: Svenska Yle/Strömsö nålbindning

Nålbindning är en mycket gammal teknik, den kan ha lite olika namn beroende på var i världen man söker. Många fynd som man har hittat med nålbindning härstammar från medeltiden och i Finland har man t.o.m. hittat nålbindningsfragment från vikingatiden.
För att göra nålbindning behövs en platt nål, ca 10 cm lång, gjord av ben, trä eller metall. I nålbindning arbetar man med kortare garnstumpar som skarvas vartefter och därför är det ett ypperligt restgarnsprojekt. Det finns åtminstone 12 olika sätt att göra nålbindning. Klicka på videorna här nedan för att se ett sätt som Lee använder.

Det här behöver du:

-garn (ju tjockare desto snabbare resultat)
- nålbindningsnålDen första videon visar grundtekniken för nålbindning och den andra hur man gör en hoptagning för runda arbeten. Den större versionen av videorna kräver en 1Mb anslutning och den mindre en 512Kb anslutning.
» Första varvet (750 kbps)
» Första varvet - lägre kvalitets version (350 kbps)
I den andra videon ser vi hur man gör hoptagning och fortsättning för att göra ett runt arbete, t.ex. som pulsvärmaren som Lee gör här.
» Hoptagning och fortsättning (750 kbps)
» Hoptagning och fortsättning - lägre kvalitets version (350 kbps)
Så gör du:
1. Man använder en ca 1m lång bit åt gången. Gör en ögla.
2. Håll öglan mellan tumme och pekfinger, dra garnet ett varv runt tummen, frampå tumnageln. Det här är utgångspunkten för varje maska.
3. Stick in nålen i bakersta öglan, sen ner på sidan och under den främre öglan som ligger på tumnageln och också under den lösa tråden.
4. Ändra greppet lite och lyft över öglan som ligger på tumnageln så att den nu blir den ögla som ligger i tumgreppet.
5. Dra garnet så att det bildas en ny ögla på tumnageln.

6. Fortsätt upprepa från punkt 3 till 5 tills önskat antal maskor uppnåtts. Garnet skarvas efterhand.
7. För att göra ett runt arbete tar man ihop så att man för ändan till tumgreppet, se till att arbetet inte vrider sig.
8. I fortsättningen så kör man nålen genom två maskor som finns på det färdiga arbetet, sedan genom den bakre öglan, ner på sidan och under båda trådarna igen.

9. Fäst garnändorna.

Nålbindningen ger ett slitstarkt resultat med många knutar på varandra som inte kan repas upp. Det bildas ett fiskbensmönster som är snyggt på vantar eller varför inte en mössa.

(Expert: Lee Esselström)

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • Sommarspel i tomtedräkt

  Dags för lite tomtar i trädgården!

  När värmen så småningom kommer vill vi gärna vara tillsammans. Hänga, äta och varför inte leka också? Skapa eget sommarspel med några plastflaskor innan de slängs bort!

 • Sy en mjuk docka

  Gör själv en mysig kompis.

  Här får du sömnadstips oberoende hurudan mjukis du vill sy. Använd Lees mönster eller rita ditt eget.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Lär dig sy kläder själv - Lees samlade länkar

  Massor av tips för dig som vill sy kläder.

  Här finns allt du behöver veta för att sy kläder själv. Tips på hur man hittar och ritar mönster. Sömnadstrix och anvisningar för både tröjor, byxor, kjolar och klänningar.

 • Sy kjol till liten och stor

  Samma mönster i dockstorlek eller XXL.

  Här lär vi dig knepen för att snabbt och enkelt göra sommarens skönaste kjol själv. Allt du behöver veta är två matematiska räknesätt så sitter kjolen perfekt oberoende om du syr till en liten docka, ett barn eller vuxen.

 • Penseltuppar

  Det finns en tupp i varje gammal pensel!

  Gamla obrukbara penslar får nytt galet liv som tuppar med attityd!

 • Finlandssvenska bloggare påskpysslar på Strömsö

  Fyra finurliga kvinnor visar sina bästa tips till påsk.

  En kaninmössa, ljus stöpta i äggskal med snygga ägghållare till, ett fågelbo med vårblommor samt ett bordsarrangemang med påskkänsla bjuder våra bloggande gäster på.

 • Enkelt blomsterarrangemang av naturmaterial

  Ta fram din inre florist, lättare än såhär blir det inte.

  Sandra Neuman gör påskens bordsarrangemang med mossbollar på bricka, videkvistar, fjädrar och till högtiden passande blommor.

 • Ljus i äggskal och ägghållare av träkulor

  Fiffig återanvändning av äggskal och ljusstumpar.

  Sandra Sund bjuder på ägghållare som även kan användas som servettringar. Här blir ägghållarna av träkulor dessutom ljushållare eftersom hon stöpt ljus i äggskal.

 • Fågelbo av björkris

  Så gör du ett enkelt bo t.ex. för påskäggen.

  Ägg, fjädrar och kycklingar hör påsken till och då känns det naturligt att också ta med fågelbon i sammanhanget. Nina Överholm gör bon av björkris, utsmyckade med fjädrar och växter.