Hoppa till huvudinnehåll

Estonia var inte byggd för öppna farleder

När vraket efter Estonia påträffades var bogvisiret borta och befann sig längre ifrån. Det kom fram att Estonia haft problem med bogvisiret redan som Viking Sally. Fartyget borde inte ha fått köra i öppna farvatten.

Tre dagar efter Estonia-olyckan hade man påträffat vraket. Uppgifter kom fram att bogvisiret saknades och det var den troligaste orsaken till olyckan. Visirproblem hade förekommit tidigare.

Maskinmästare Stig Strömberg arbetade på Viking Sally (sedermera m/s Estonia) och menar att det fanns flera detaljer på skeppet som kunde förorsaka problemsituationer.

Martin Saarikangas menar dock att det inte är något fel på skeppen i sig, endast på dem som manövrerar skeppen.

Vi ser en animation över en möjlig avslitning av bogvisiret i X-tra där Jonas Jungar försöker förklara vad som avses med bogivisir och hur man nu försöker förbättra sjösäkerheten.

Några månader senare kommer det fram att många visste att Estonia inte borde ha kört i sådana stormiga farvatten. Då fartyget byggdes för Viking Line som Viking Sally fick Viking Line ett undantagslov. Fartyget borde endast ha trafikerat lugna vatten, men man fick trafikera Helsingfors-Stockholm. Man meddelade aldrig de estniska rederiet om detta.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.