Hoppa till huvudinnehåll

Estonias nödanrop

Sjöfartsmyndigheterna i Finland kände till att m/s Estonia inte var fullt sjödugligt. En animation visar vad man tror att skedde.

Då fartyget byggdes för Viking Line som Viking Sally fick Viking Line ett undantagslov. Fartyget borde endast ha trafikerat lugna vatten, men man fick trafikera Helsingfors-Stockholm. Man meddelade aldrig de estniska rederiet om detta.

Vi får också se en animation över hur man tror att m/s Estonia fylldes med vatten, och vi hör Estonias nödmeddelande: Mayday, mayday.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Påsken - en salig blandning av traditioner

  Kristen tro möter hedniska traditioner på påsken.

  Påsken är den största kristna högtiden och har väldigt långa anor. Men påsken är också väldigt mycket mer än en kristen fest - framför allt en högtid med inslag av många gamla, hedniska traditioner.

 • Pesach är det osyrade brödets fest

  Den judiska påsken är det osyrade brödets högtid.

  Pesach, den judiska påsken, är det osyrade brödets högtid. Den firas till minne av uttåget ur Egypten och är en av de viktigaste judiska högtiderna.

 • Trolldomspåsk och häxeri

  Skrämmande och viktiga påskseder

  Förr var påsken inte bara småbarn som klädde ut sig och tiggde choklad och kristen påsk. Det fanns påskseder som var både skrämmande och viktiga för folket. Häxhysteri och nakna kvinnor som sopar med kvast och en äkta rädsla för onda makter och djävulen.

Nyligen publicerat - Arkivet