Hoppa till huvudinnehåll

Holger Spår på Frugård i Jorois

Holger Spår fortsätter sin resa i Runebergs fotspår till Jorois. Holger besöker Frugård, där Berndt Adolf Grotenfelt kämpade mot en mångdubbel skara ryssar.

Informationsruta

Godset Frugård i Jorois har anor ända till 1500-talet. Gården har ägts av Henrik Hårdsten, Thilmans, Antons och Grotenfelts. Namnet Frugård gavs 1781 av änkan Hedvig Juliana Wright. Berndt Adolf Grotenfelt köpte gården 1798 och gården blev i Grotenfelts ägo till 1907 då den övegick i Collans ägo.

Holger Spår kör in i Jorois och upp till Frugård. Han läser om gården att Bernt Adolf Grotenfelt i Finska kriget hade stationerats i Jorois av Sandels, som befann sig i Kuopio.

Den 12 till 14 juni 1808 kämpade Grotenfelt tappert mot en månghövdad rysk skara på 1500 man och 7 kanoner, själv med 350 man och en slanga.

Frugård ägdes sedermera av Collan, som också skrivit om gården.

Holger Spår träffar ingen på Frugård, men han beundrar inredningen, leker Grotenfelt och njuter av grillkorv, Fänrik Stål och bastubad.

Text: Ida Fellman

Finland genom historien

Kultur

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

Nyligen publicerat - Arkivet