Hoppa till huvudinnehåll

Om människosmuggling och flyktingar på väg till Europa

En allt stramare flyktingpolitik och svåra villkor i hemlandet. Flyktingar som betalar stora summor för att nästan kvävas ihjäl instängda i containrar. För många är den illegala vägen oftas den enda möjligheten att komma till väst-Europa.

Medan Finland 1994 öppnar gränserna mot EU stängs landet allt mer för asylsökande flyktingar. Man lägger ner flyktingförläggningar och stramar åt politiken. I Obs diskuteras Finlands flyktingpolitik.

Utlänningsombudsman Antti Seppälä är kritisk till den nya strama flyktingpolitiken. Finland vill inte ta sitt ansvar för internationella flyktingar och gör inget samarbet med andra länder. Politiken ökar mängden flyktingar som kommer illegalt och i hemlighet. Det är fegt och fel att skylla på lågkonjukturen, menar Seppälä.

Problemet är internationellt, säger Tarmo Kouts på Estlands gränsbevakning. Jurist Kristina Stenman vid flyktingrådgivningen i Vasa säger att den olagliga vägen är den enda att komma till Finland och väst-Europa. Polisen gör allt för att stoppa den illegala smugglingen. Men att stoppa dem utanför Finlands gränser tar inte bort problemet med asylsökande flyktingar.

Sverige har tagit emot flest av de utsmugglade flyktingarna. Sju månader före Estoniaolyckan (28.9 1994) trafikerade m/s Estonia normalt rutten Tallinn-Stockholm. På en av resorna höll flyktingar på att kvävas ihjäl i en container. 66 flyktingar hade stängts in i en container, där syret hade tagit slut och värmen var uppe i 70 grader. Tjugosex av flyktingarna var barn, det yngsta barnet endast åtta månader.

Flyktingarnas resa går ofta via f.d. Sovjetunionen och Estland. Vissa blir tagna vid gränsen i Tallinn eller St Petersburg, och är tvungna att sitta flera månader i fängelse, utan rättigheter eller hjälp. Också unga människor sitter fängslade. Vi får höra tre personer som sitter häktade i St Petersburg. Deras upplevelser är hårresande.

Är EU den nya järnridån som skapar två olika klasser av medborgare? De som snabbt tar sig från land till land, och de som smugglas in

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Ge oss sexualupplysning!

  "Jag var 14 år när jag blev gravid."

  "Jag var 14 år när jag blev gravid, jag hade aldrig hört talas om preventivmedel." Så säger en anonym kvinna 1968.

 • Att vara en ogift ung mamma på ett mödrahem

  Vad gör man om man märker att man väntar barn 1980?

  Den månatliga skräcken för att vara gravid har inte försvunnit trots p-pillren. Och vad gör man om man märker att man väntar barn 1980? Om man inte har bostad, man eller jobb? För vissa kan Ensikoti vara en hjälp i nöden.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

Nyligen publicerat - Arkivet