Hoppa till huvudinnehåll

Spikmatta

Elin instrueras av Katarina Byström om användningen av spikmattan

» Ohjeet löytyvät myös Olotilasta

Fakirer och indiska heliga män är kanske det första man tänker på när man talar om spikmattor. Men i dag är det varken särskilt konstigt eller överraskande om man hittar en spikmatta i ett finländskt hem. Allt fler använder en moderniserad spikmatta som självhjälp mot bland annat sömn- och stressproblem. Reflexologen Katarina Byström kom till Strömsö för att visa Elin hur en spikmatta fungerar.

Elin inspekterar spikmattan
Spikmattor har funnits i flera tusen år och de användes förr av yogier för meditation. En spikmatta har över 6000 vassa piggar och när de pressas mot någon del av kroppen ökar blodcirkulationen och syreupptagningen.
Det finns olika sätt att använda spikmattan. Elin har testat att ligga på rygg, sitta, stå och lägga kinden mot spikmattan. Först kan det kännas väldigt smärtsamt att ligga på mattan, men efter ett tag slappnar kroppen av och man känner hur värmen strömmar till ryggen. Olika personer kan reagera olika på mattan. En del blir trötta medan andra får frossa eller hungerkänslor.

Elin ligger på rygg på spikmattan, Katarina instruerar
Grundpositionen är att ligga på rygg på mattan. Det stimulerar akupressurpunkterna på ryggen och är bra mot olika sorters ryggproblem.

Den som är mera van kan ligga på mage på mattan. Det ökar förbränningen och löser spänningar i diafragman.Att sitta på mattan löser spänningarna i sätet och ländryggen. Det kan också hjälpa mot ischias.

Katarina och Elin med ansiktet mot spikmattan
Har man spänningar i nacken, käken och ansiktet kan man lägga ansiktet mot spikmattan.
I början kan man ligga 10 minuter på rygg på mattan, men när man blir mera van kan man förlänga tiden. Man kan inte ligga för länge på mattan, däremot är det många som tar med den i sängen och somnar på den. Har man hjärtproblem eller äter blodförtunnande mediciner ska man vara mera försiktig, men i övrigt kan vem som helst använda spikmattan.

Stående på spikmattan

(Expert: Elin Skagersten-Ström)

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Porträtt av Elin Skagersten-Ström, programledare för det finlandssvenska tv-magasinet Strömsö.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Nicke Aldén sitter på farstun framför ett rött hus och ler mot kameran.

  Nicke Aldén

  Programledare

  Programledare för Strömsö och Egenland. Kontakt: niklas.alden@yle.fi

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • En kvinna i en blå skjota sitter på ett trappsteg och ler mot kameran. Grönskande träd i bakgrunden.

  Lena Gillberg

  Trädgårdsexpert
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö