Hoppa till huvudinnehåll

Vänstervindar i Västra Nyland?

Pojo har traditionellt varit en röd kommun, men hur ser politiken ut i den nya storkommunen Raseborg, dit Pojo numera hör, 2008?

På Folkets hus i Karis har socialdemokrater och kommunister samlats i över hundra år. I Eero Walléns fina dokumentär Vi träffas på Talon får vi se människor som brinner för Talon eller för arbetarrörelsen.

Men de unga är inte intresserade. På Talon sitter bara bingospelande kommunister, som blivit "fel vaccinerade", kommenterar de.

Och bingot är det som gör att Folkets hus i Karis ännu står upprätt. Kommunisten Peter Björklöf från Pojo tycker det är synd att bingospelet är det som drar folk, men förstår att det måste vara så.

Pojo har alltid varit en arbetarkommun. Industrin och arbetarna spelar en stor roll. Peter Björklöf, konduktör, har varit kommunist i 24 år. Han är inte med i kommunalpolitiken för att han tyckter det är roligt, utan för att det behövs kommunister som kämpar emot nedskärningsideologin och för de fattiga i samhället.

I kommunalvalet 2004 blev två kommunister invalda i Pojo, jämfört med t.ex. Ekenäs som har en övervägande sfp-majoritet.

I Pojo kom kommunalpolitiken att bli turbulent och rätt bråkig. Peter Björklöf menar att sdp, de gröna och centern försökte kasta ut misshagliga personer (dvs han själv) ur kommunstyrelsen, men 2007 var två medlemmar av sju kommunister i kommunstyrelsen i Pojo.

I december 20007 undertecknade vissa sfp:are, en grön samt kommunisterna Peter Björklöf och Matti Rauäng ett misstroendevotum mot kommundirektör Jyrki Hakkarainen. Men förslaget om misstroendevotum förlorade med rösterna 17-9 och kommundirektören fick fortsätta.

Pojo gick vidare för att bli en del av Raseborg, eller stapla vidare till sin grav, som kommunisten Peter Björklöf säger. I det sista klippet ser vi resultaten i den nya storkommunen Raseborg efter kommunalvalet 2008. Peter Björklöf blev invald. Marit Feldt-Ranta (sdp) diskuterar den kommande kommunalpolitiken i Raseborg.

Text: Ida Fellman

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

Nyligen publicerat - Arkivet