Hoppa till huvudinnehåll

Luciasketch från 1968

Svenskfinlands egen Lucia försäkrar dig mot samvetskval, säger man i denna satiriska sketch om det mest heliga i Svenskfinland.

I revyn Var är min stora ludiga nalle? ville man på ett självironiskt sätt skämta med finlandssvenskar och vad var väl mera naturligt än Lucia. Här ironiserar man över att Lucia ger det bästa av allt: givandets glädje. Och alla är välkomna att ge bidrag. Postgirokontot syns i bilden.

Vi skall ge åt de fattiga: föräldrarlösa fiskarbarn i Kökar, tuberkulös änka i Lappfjärd, blind frontman med åtta barn i Nedervetil. Men Lucia hjälper inte bara de fattiga, Lucia hjälper också de rika så att inte onda tankar stör deras matsmältning, som annars också har det krångligt under jultid. Lucia är som Samarin för själen.

Och med en travestering på Topelius Giv mig ej glans: "/.../ du ende som ej skiftar om, du Svenskfinlands Lucia kom. Till hög till låg, till rik till arm, kom glad och hjärtevarm"

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Fastlagsdagar med backe och bullar

  Karneval, pulka och sexigt ätande av fastlagsbullar.

  Fastlagen är de tre dagar som kommer före den fyrtio dagar långa påskfastan. För dem som inte följer kyrkoåret är fastlagen dagar att åka pulka och frossa i bulla.

 • Fastlag på Lilla torget

  Georg Malmsten och barnen firar med sång, bollar och bullar.

  Georg Malmsten och barnen firar fastlag med sång, bollar och bullar i barnprogrammet Vi på Lilla torget.

Nyligen publicerat - Arkivet