Hoppa till huvudinnehåll

Aids kommer till Finland

1983 fick Finland sitt första aidsfall. Hur påverkades människors attityder till de homosexuella och folk fån andra länder i och med aids?

Då aids kom till västvärlden ansåg många att det var en homo-sjukdom. Att sjukdomen inte angick "normala" heterosexuella.

På SETA menar man att attityderna överlag har varit ganska sakliga, men det finns också människor som menar att "nu kommer ni att dö ut". Och framför allt kvällstidningarnas skandalrubriker försöker skrämma upp folk.

Det är viktigt att situationen inte blir sådan som i USA. Informationen bör vara saklig och inte skrämma, påpekar man på SETA.

Om man inte i uppfostran talar om sexualitet naturligt och sakligt kan man inte heller undersöka situationen och informera om sjukdomar.

Folk var rädda för aids på ett hysteriskt sätt, om en polis blev skrapad av en patient med aids blev det löpsedlar om hans risk att insjukna. Men aidsexpert Sirkka-Liisa Valle tror inte ens på en teoretisk risk.

Man är också rädd för patienterna, och undrar om det är sjukdomen som gör dem aggressiva. "Patienten var ju inte ens berusad, och ändå aggressiv". Viruset kan ge hjärnhinneinflammation, säger Valle, som kan visa sig i beteendestörningar.

Också rasism förekommer i förhållande i samband med aids. Afrikanska studenter i Finland stämplas som smittobärare.

I Sverige gick man in för tvångsvård som gjorde att vissa hellre kom till Finland för att testas.

1986 oroar man sig för att allt yngre personer får aids.

Hälsa och sjukdom

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet