Hoppa till huvudinnehåll

Handinpackning

Händerna blir otroligt rena och mjuka

Att göra handbad och handinpackningar tycker jag är underbar självterapi! Förutom härligt mjuka och rena händer får man också en stund när man faktiskt är praktiskt förhindrad att göra någonting annat än att bara koppla av och njuta. Den här behandlingen är extra bra om man är smutsig, jordig eller oljig om händerna.
Örterna och honungen är hudvårdande, havregrynen och citronen rengör på djupet och sesamfröna och olivoljan tillför fett och näringsämnen. Sesamoljan som finns i fröna är dessutom väldigt bra för torra och spruckna nagelband.

Ingredienser
Det här behöver du:

  ½ dl torkad ringblomma
  ½ dl torkade rosenblad
  3 msk havregryn
  ½ dl sesamfrön
  Honung
  Olivolja
  Pressad citron

Färdig mix
Så här gör du:
1. Mixa örter, havregryn och sesamfrön och häll i en tättslutande glasburk, se till att sesamfröna verkligen finfördelas. Håller i ca 6 månader.

Citronen hälls på
2. Blanda 1 msk av örtmixen med:
- 1 msk honung
- 1 tsk olivolja
- 1 tsk pressad citron

Massera in inpackningen
3. Massera in inpackningen i händerna, ta ett ganska tjockt lager.

Försök njuta av att få sitta still...
4. Lägg en tjock handduk i knät för att skydda kläderna och sitt i 15 min och gör absolut ingenting medan inpackningen verkar. Möjligen kan du massera händerna långsamt under tiden.
5. Skölj med ljummet vatten.

För att förstärka effekten kan du ta ett handbad FÖRE inpackningen.

Handfat
Det här behöver du för handbadet:

  1 näve torkade eller två nävar färska örter (exempelvis åkerfräken för starkare hud, björk som djuprenar eller daggkåpa som gör händerna mjuka)
  1 handfat där båda händerna ryms utan problem
  Varmt vatten

Häll örterna i vattnet
Så här gör du:
1. Fyll handfatet med lagom mycket hett vatten.
2. Lägg i örterna.

Låt händerna bada
3. När vattnet svalnat så att du inte bränner dig sätter du dig med handfatet i knät eller på en pall framför dig och stoppar i händerna.
4. Sitt tills vattnet börjar kännas kallt. Låt örterna ligga kvar hela tiden, och sitt gärna och rör vid dem under tiden du badar.

Lufttorka händerna
5. Låt händerna lufttorka.

Läs också

Nyligen publicerat - Alexandras örtagård

 • Strömsös bästa ekologiska kosmetika – här hittar du alla tips

  Recept på allt från deodorant till shampo.

  Vill du ha bättre koll på vad du smörjer in dig och tvättar dig med har vi samlat våra bästa kosmetiska recept här. Du hittar allt från hårtvätt till deodorant där största delen av ingredienserna är sånt du hittar i ditt skafferi eller i naturen. En bonus är att du kan minska plastavfallet lite.

 • Håll dig varm med örter

  Fryser du ? Så här håller du dig varm.

  Det är inte lätt att vara en person som är frusen av sig. Vissa behöver helt enkelt yllelångkalsonger och mössa fram till midsommar. Men det finns många örter som hjälper dig att hålla värmen.

 • Groblad - naturens eget plåster

  Bra också för bistick.

  Naturens bästa plåster heter groblad och växer i gräsmattor, på stigar och småvägar. På sommaren är det lätt att gå ut och plocka ett plåster i gräsmattan, men till vintern fryser man in blad eller gör en tinktur.

 • Vaxa ben med socker och citron

  Benvaxning med det du har i köket.

  Att ta bort kroppsbehåring med varmt vax är en gammal och effektiv metod. Här har vi gjort ett recept med socker.

 • Vandrarens survivalkit

  Inget kan förta vandringslusten så som en för tung packning. Och ändå är det ju så mycket saker man behöver ute på turen.

 • Fjällträdgården i Jokkmokk

  I Jokkmokk finns en fjällbotanisk trädgård som är något alldeles extra. Den drivs av Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum, och på en hektar har man lyckats klämma ihop hela fjällvärlden.

 • Liniment

  Det är lätt hänt att man sträcker sig eller överanstränger sig under träning. Då är det skönt med ett kylande liniment.

 • Fröpåsar

  Höst och skördetid är en perfekt tid att samla in frön, så man har något att så nästa sommar. Jag plockar frön från både trädgårdsväxter och vilda växter, och de vilda läkeväxtfröna strör jag ut på ställen där jag tycker att det skulle passa med lite johannesört eller kamomill.

 • Rosenlassi

  Dryck som svalkar på inom- och utombords

  Lassi är en svalkande yoghurtdryck som är vanlig i Indien, och jag gjorde en variant som också hjälper mot solbränna. Jag brukar tänka att allt jag smörjer på kroppen ska innehålla så naturliga saker att det går att äta.

 • Tvål med havssand

  Jag har en vän som är smed och alltid svart om händerna. Han bad mig göra en tvål som man blir extra ren av, så jag gjorde en med havssand.

 • Örtkudde

  En god nattsömn är inte alla förunnad. Och de flesta har väl varit med om att ligga och vrida sig i sängen en natt medan man funderar på något problem.

 • Kärleksmagi

  Magiska knep för att väcka någons kärlek eller ta reda på om ens egen kärlek är besvarad är något som har funnits i alla tider. I dag är det böcker med dejtingtips som gäller, snarare än kärleksamuletter, men kanske det ändå ligger något i de gamla knepen.