Hoppa till huvudinnehåll

Moder Amma i Finland

Moder Amma, ett indiskt helgon, besökte Finland första gången 1998. Många finländare har efter det kramats av den goda kvinnan

Moder Amma (Mata Amritanandamyi) har blivit känd över hela världen för sina mirakel och sin healing. I moder Ammas kramar finns en inre helande kraft.

Till det centrala i moder Ammas hinduiska livsåskådning hör att sprida tolerans och värme. Många menar också att moder Amma hjälper till att befrämja jämställdheten inom religionerna.

En man som intervjuas i nyhetsklippet under hennes åttonde besök i Finland menar att han kände sig mer levande och mänsklig efter moder Ammas kram.

Bl.a. dåvarande kulturminister Tanja Saarela (då Karpela) har träffat moder Amma.

Text: Ida Fellman

Religion och livsåskådning

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

Nyligen publicerat - Arkivet