Hoppa till huvudinnehåll

Paddan

Sjön
I maj vaknar paddan ur sin vinterdvala och tar sig till sin lekplats i sjön. Ofta hittar han en hona redan på vägen dit och tar ett stadigt tag om henne. Han släpper taget först några dagar senare när lektiden är över.

Vimlar av paddor
Snart vimlar det av brunstiga paddor i sjön.

Ägg
Honan kan lägga tusentals ägg och överallt i strandvattnet finns gelésträngar med ägg som honan har fäst vid vattenväxterna.

Paddan
Den klumpiga paddan är ett lätt byte, men ett försvarsmedel är den illasmakande och brännande vätska som huden avsöndrar när paddan känner sig hotad. Om paddan lyckas undvika rovdjur kan den bli 15 år gammal.

Yngel
När sommaren är här kläcks paddans ägg och vattnet vimlar av yngel. Ännu är de växtätare och har gälar vilket gör det möjligt för dem att leva i vattnet.

Kärrspindel och yngel
Många glupska jägare använder grodyngel som föda. Kärrspindeln äter grodyngel som kommer för nära ytan, men de spindelungar som hamnat utanför spindelnätet kan bli mat för paddan som kommit upp på land.

Höst
När vintern närmar sig söker sig paddan till sin övervintringsplats, vanligtvis samma hål i marken varje år. Paddan lever sitt liv inom ett avstånd av ett par hundra meter från sin övervintringsplats.
Redaktör & fotograf: Kari Hautanen
Bearbetning för webb: Anne Sjöblom

 • Mezzosopranen Erica Back

  Mezzon Erica Back fick Caj Ehrstedts pris

  Sångerskan Erica Back fick pris.

  Mezzosopranen Erica Back fick Caj Ehrstedts pris. Det delas ut av Svenska folkskolans vänner vart tredje år till en finlandssvensk sångare inom klassisk musik som ännu inte har fyllt 30 år. Prissumman är 5000€.

 • Bob Dylan på en ceremoni för att motta en frihetsmedalj.

  Bob Dylan tar emot Nobelpriset i Stockholm

  Svenska Akademien överlämnar priset under veckoslutet.

  Musikikonen Bob Dylan kommer att ta emot sitt Nobelpris i litteratur i Stockholm under veckoslutet. Det meddelar Svenska Akademiens ständiga sekreterare. Dylan uteblev från Nobelfestligheterna i december.

 • Kulturpistagaren Marit Berndtson.

  Wasa Teaters Marit Berndtson prisas med 15000 euro

  Brinnande teaterintresse och kärlek till konsten gav pris.

  Brinnande teaterintresse och stor kärlek till konsten gav både högklassig teater och kulturpris - Marit Berndtson får kulturpriset på 15 000 euro då Svenska folkskolans vänner idag delar ut pris och medaljer.

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård

 • Grästrädgård på Strömsö

  Grästrädgården - det nya stenpartiet

  En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

  De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.

 • Mette Stensholt Schau tillsammans med Tom Egeberg Hvål i ett växthus.

  Norsk lantidyll får ny trädgård

  Ny säsong av trädgårdsprogrammet Grön glädje.

  En ny säsong av norska trädgårdsprogrammet Grön glädje kör igång och denna gång tar man sig an en idyll ute på landet i Fossane. Paret Fauskanger köpte fastigheten på impuls och det blev en rejäl förändring i livet. I drygt tre år har de nu satsat på att få husen i skick - nu är det dags för trädgården.

 • Trädgårdsrabatt med sumpmarksväxter och en fristående dörr i mitten

  Sumpmarksträdgård

  Skapa en egen sumpmark i trädgården.

  Sumpmarksväxter är en växtgrupp som idag är rätt okänd för många. Till växtgruppen hör ett stort antal kända perenner, t.ex iris som vi idag odlar i våra vanliga rabatter. Men hit hör också en hel del spännande och mindre kända växter, en del förekommer också i vilt tillstånd hos oss som t.ex. kabbeleka, missne, blåsäv och vattenklöver.