Hoppa till huvudinnehåll

Paddan

Sjön
I maj vaknar paddan ur sin vinterdvala och tar sig till sin lekplats i sjön. Ofta hittar han en hona redan på vägen dit och tar ett stadigt tag om henne. Han släpper taget först några dagar senare när lektiden är över.

Vimlar av paddor
Snart vimlar det av brunstiga paddor i sjön.

Ägg
Honan kan lägga tusentals ägg och överallt i strandvattnet finns gelésträngar med ägg som honan har fäst vid vattenväxterna.

Paddan
Den klumpiga paddan är ett lätt byte, men ett försvarsmedel är den illasmakande och brännande vätska som huden avsöndrar när paddan känner sig hotad. Om paddan lyckas undvika rovdjur kan den bli 15 år gammal.

Yngel
När sommaren är här kläcks paddans ägg och vattnet vimlar av yngel. Ännu är de växtätare och har gälar vilket gör det möjligt för dem att leva i vattnet.

Kärrspindel och yngel
Många glupska jägare använder grodyngel som föda. Kärrspindeln äter grodyngel som kommer för nära ytan, men de spindelungar som hamnat utanför spindelnätet kan bli mat för paddan som kommit upp på land.

Höst
När vintern närmar sig söker sig paddan till sin övervintringsplats, vanligtvis samma hål i marken varje år. Paddan lever sitt liv inom ett avstånd av ett par hundra meter från sin övervintringsplats.
Redaktör & fotograf: Kari Hautanen
Bearbetning för webb: Anne Sjöblom

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård

 • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

  Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

  Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

 • Odla själv så vet du vad du äter

  Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

  Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

 • Odling för nybörjaren

  Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

  Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

 • En trädgård värd ett bröllop

  Ny säsong av Trädgårdstider på Yle Fem.

  Programledaren Pernilla Månsson Colt, kocken Tareq Taylor, trädgårdsmästaren John Taylor och inredaren Malin Persson är tillbaka i Trädgårdstider. I år skall trädgården formas i romantikens tecken eftersom ett brudpar ska vigas här.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Grästrädgården - det nya stenpartiet

  En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

  De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.

 • Norsk lantidyll får ny trädgård

  Ny säsong av trädgårdsprogrammet Grön glädje.

  En ny säsong av norska trädgårdsprogrammet Grön glädje kör igång och denna gång tar man sig an en idyll ute på landet i Fossane. Paret Fauskanger köpte fastigheten på impuls och det blev en rejäl förändring i livet. I drygt tre år har de nu satsat på att få husen i skick - nu är det dags för trädgården.