Hoppa till huvudinnehåll

Paddan

Sjön
I maj vaknar paddan ur sin vinterdvala och tar sig till sin lekplats i sjön. Ofta hittar han en hona redan på vägen dit och tar ett stadigt tag om henne. Han släpper taget först några dagar senare när lektiden är över.

Vimlar av paddor
Snart vimlar det av brunstiga paddor i sjön.

Ägg
Honan kan lägga tusentals ägg och överallt i strandvattnet finns gelésträngar med ägg som honan har fäst vid vattenväxterna.

Paddan
Den klumpiga paddan är ett lätt byte, men ett försvarsmedel är den illasmakande och brännande vätska som huden avsöndrar när paddan känner sig hotad. Om paddan lyckas undvika rovdjur kan den bli 15 år gammal.

Yngel
När sommaren är här kläcks paddans ägg och vattnet vimlar av yngel. Ännu är de växtätare och har gälar vilket gör det möjligt för dem att leva i vattnet.

Kärrspindel och yngel
Många glupska jägare använder grodyngel som föda. Kärrspindeln äter grodyngel som kommer för nära ytan, men de spindelungar som hamnat utanför spindelnätet kan bli mat för paddan som kommit upp på land.

Höst
När vintern närmar sig söker sig paddan till sin övervintringsplats, vanligtvis samma hål i marken varje år. Paddan lever sitt liv inom ett avstånd av ett par hundra meter från sin övervintringsplats.
Redaktör & fotograf: Kari Hautanen
Bearbetning för webb: Anne Sjöblom

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård