Hoppa till huvudinnehåll

Barack Obama - presidentkandidat

USA:s blivande president Barack Obama har gjort en makalös karriär från lokalpolitiken i Illinois till Vita huset i Washington.

Barack Obama föddes 1961 på Hawaii. Hans far var en kenyansk man, som hade kommit till USA för att studera, medan modern var vit och från Kansas. Under sin uppväxt träffade Obama fadern bara en gång. I ett klipp ser vi hur obs redaktör besöker Obamas farmor och andra släktingar i Kenya.

Obamas politiska karriär började i Illinois där han blev invald i delstatens senat år 1996.

På demokraternas partikonvent 2004, där John Kerry nominerades till presidentkandidat, höll Obama ett tal som fick stor uppmärksamhet i USA. Det centrala budskapet i det talet var att USA inte består av ett splittrat demokratiskt eller republikansk USA, utan av ett förenat USA där man kan vara av olika åsikter och ändå respektera varandra.

När Obama i februari år 2007 offentliggjorde sin ambition att bli USA:s president var det få som trodde på hans chanser. Senatorkollegan och ex-presidentfrun Hillary Clinton var självskriven som demokraternas kandidat, trodde man.

Men Obama byggde upp en professionell och välmotiverad organisation runt sig och hans budskap om hopp och förändring togs väl emot, i synnerhet bland unga och färgade väljare. I början av juni stod det klart att Barack Obama var demokraternas kandidat.

Text: svenska.yle.fi/nyheter och Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Fastlagsdagar med backe och bullar

  Karneval, pulka och sexigt ätande av fastlagsbullar.

  Fastlagen är de tre dagar som kommer före den fyrtio dagar långa påskfastan. För dem som inte följer kyrkoåret är fastlagen dagar att åka pulka och frossa i bulla.

 • Fastlag på Lilla torget

  Georg Malmsten och barnen firar med sång, bollar och bullar.

  Georg Malmsten och barnen firar fastlag med sång, bollar och bullar i barnprogrammet Vi på Lilla torget.

Nyligen publicerat - Arkivet