Hoppa till huvudinnehåll

Om finlandssvenskar för finnar

Det här är ett ambitiöst och gripande program om hur det är att höra till en finlandssvensk minoritet i ett finskt Finland.

Birgitta Boucht, aktiv inom fredsrörelsen och feministerna berättar om hur hon inte riktigt har en identitet i Helsingfors. När hon talar finska blir hon en tråkig och sorgsen figur, mycket sämre. Inte den hon vill vara.

Birgitta Boucht menar dock att fredsrörelsen och feminismen i Finland har uppstått genom finlandssvenskarna, för de har kontakter i Sverige.

I programmet intervjuas också svenska folkpartisten Victor Procopé från de högre samhällsklasserna. Han påpekar att han aldrig skulle kunna ha en feminist som hustru.

Men även om det finns en del finlandssvenskar i de övre klasserna är många "helt vanliga små människor". Vi får träffa den kristna familjen Sandberg i Österbotten, fiskaren Birger Holmberg från Nagu och den arga författaren Anna-Lisa Sahlström.

Dessutom får vi höra belysande citat ur den finlandssvenska litteraturen, tyvärr dock på finska, bl.a. Jörn Donner, Christer Kihlman, Erik Granvik.

Och också rockmusikern Viktor Hurmio får säga sitt om finlandssvenskhet.

Text: Ida Fellman

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet