Hoppa till huvudinnehåll

Om pappor och mammor enligt barnen

Vad gör en mamma och vad gör en pappa? Och hur är det när mamma och pappa har skiljt sig?

I det första klippet från 1984 får vi höra hur barn vill att deras föräldrar skall vara.

Tio år senare, 1994, får vi höra vad barn tycker om mammor. Åsikterna har inte ändrats så mycket. Bland annat säger barnen att en mamma inte får vara lat. Hon bör kunna laga mat så hon inte bara köper leverlåda från butiken varje dag.

Det sista klippet från Oppåneråhitådit visar att barnen har mera att säga till om trots att de kanske har svårare situationer att handskas med 2004. Man diskuterar nämligen hur det är att ha skiljda föräldrar. Vi får höra inte bara nackdelarna utan också fördelar, och praktiska råd om barnkalas och packning.

Vi hör också en sång om hur det kan bli jobbigt för ett barn att vara en mamma och en pappa vid en skilsmässa "Min sång/Tröstevisan" med text av Peter Österman och musik av Ralf Nyqvist. Iina Levonen sjunger och Peter Nordwall och Jan Hyöty ackompanjerar.

Barn och unga

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

Nyligen publicerat - Arkivet