Hoppa till huvudinnehåll

Örtkarameller

Örtkarameller

Karameller är lätt och roligt att göra själv. Med en enkel karamellmassa bestående av vatten, strösocker och druvsocker kan man åstadkomma massor av olika smaker. Vill man ha en så naturlig karamell som möjligt smaksätter man den med eterisk olja, exempelvis apelsin, citron, lime, anis, stjärnanis, fänkål, ingefära, timjan, eukalyptus och pepparmynta. Vill man ha chokladkarameller tillsätter man kakaopulver och vill man ha lakrits tillsätter man lakritsrotpulver eller lakritsextrakt. För att få syrliga citruskarameller tillsätter man citronsyra i pulverform. Det finns också syntetiska smakämnen som ger smak av jordgubb, banan, kola, gräddkaramell, ananas, aprikos, hallon, äpple och tuttifrutti. Vi gjorde härligt uppfriskande eukalyptuskarameller som är bra mot nästäppa och halsont.

Det här är en kul sysselsättning för hela familjen, särskilt när det är dags att klippa karamellerna är det bra om man är flera som hjälps åt. Tänk bara på att karamellmassan är ruskigt het, så sätt gärna på barnen gummihandskar och låt dem vänta tills massan har svalnat lite innan de får vara med och knåda och klippa.

Råvaror och tillbehör kan man hitta i hobbyaffärer, hälsokostaffärer och på Internet.

Lakritskarameller
Det här behöver du:

  2-literskastrull
  Termometer som går till 180°
  Teflonmatta
  Bakplåt
  2 degskrapor i plast
  Bakpensel
  Gummihandskar
  Matolja
  Bakplåtspapper

OBS! Se längst ner på sidan för ingredienserna till de olika godissorterna!

Tips!
Teflonmattor kan vara lite svåra att få tag på. Som alternativ kan man använda sten- eller marmorplattor. Men akta er för att de leder värme mycket bättre och kan bli heta!

Häll i ingredienserna
Så här gör du:
1. Häll vatten, socker och druvsocker i grytan i den ordning som de står i recepten.

Värm till 162 grader
2. Låt karamellmassan koka tills den blir 162° (inte kallare än 157° och inte hetare än 165°). Lägg under tiden teflonmattan på en bakplåt.

Smörj teflonmatta
3. Smörj teflonmatta, plastskrapor och handskar med en neutral matolja. Både teflonmatta och smörjning är jätteviktigt för att karamellmassan inte ska fastna i underlaget. Det går inte med bakplåtspapper eller skärbräda.
4. När karamellmassan är 162°, häll ut den på teflonmattan.

Droppa i färg
5. Droppa i färg. Om du ska göra lakritskarameller eller syrliga citruskarameller ska du sikta lakritspulvret eller citronsyran över smeten nu.

Bearbeta massan
6. Vik in kanterna på massan över färgen och börja bearbeta massan med skraporna.

Bearbeta massan med händerna då den svalnat
7. När massan har svalnat så att du kan ta i den med händerna korta stunder, droppa i eterisk olja. Vik snabbt in kanterna över oljan så att den inte ångar bort.
8. Bearbeta massan med händerna. Använd handskar, man kan bränna sig rejält!

Korv av karamellmassa
9. Om du vill ha mindre genomskinliga karameller med en vacker silkesglans kan du dra ut massan till en lång orm. Vik den på mitten och dra igen. Dra tills du är nöjd med utseendet och konsistensen. Om man drar karamellmassan håller den sig smidig lite längre och man hinner bättre med att klippa den i bitar.

Klipp av lagom stora bitar
10. När massan går att forma, rulla den till en korv. Dra ut ena änden så att den blir smal som ett pekfinger. Klipp av lagom stora bitar och lägg dem en och en på ett bakplåtspapper. De klibbar väldigt lätt ihop.
OBS! Här gäller det verkligen att vara snabb! Massan stelnar fort nu, och har den väl stelnat i en jättekaramell är det kört.

Rulla i florsocker
11. Rulla de varma karamellerna i florsocker. Jag brukar rulla hälften och sedan låta dem gnugga av sig på de andra. När jag gör lakritskarameller rullar jag alla i lakritsextrakt eller lakritsrotpulver så att de får en snygg yta.
12. Förvara karamellerna i en glas- eller plåtburk. De suger lätt åt sig fukt och klibbar ihop.
13. Karamellerna är godast inom tre månader.

Lakritskarameller / turkisk peppar

  1 dl vatten
  450 g socker
  125 g druvsocker
  6 msk lakritsextrakt
  Ev 2 strukna msk salt
  Ev ½-1 msk cayennepeppar
  Rulla karamellerna i lakritsextrakt eller pulveriserad lakritsrot

Syrliga citronkarameller

  1 dl vatten
  450 g socker
  125 g druvsocker
  2-4 tsk citronsyra
  80 dr morotsfärg
  45 dr citronolja
  Rulla hälften av karamellerna i florsocker.
  Ju surare man vill ha karamellerna, desto mer citronsyra tillsätter man

Eukalyptus

  1 dl vatten
  450 g socker
  125 g druvsocker
  30 dr bladgrönt (färg från nässla, persilja och spenat)
  45 dr eukalyptus
  45 dr pepparmynta
  20 dr citron
  Rulla hälften av karamellerna i florsocker

Anis

  1 dl vatten (alternativt dekokt på lakritsrot)
  450 g socker
  125 g druvsocker
  30 dr rödbetsrött
  40 dr anis
  Rulla hälften av karamellerna i florsocker

Honung och örter

  1 dl vatten eller örtte (ex lindblom, kamomill, granskott eller röd solhatt)
  200 g honung
  350 g råsocker
  125 g druvsocker
  Rulla alla karameller i florsocker, de klibbar väldigt lätt ihop
Örtkarameller

» Ohjeet löytyvät myös Olotilasta

Läs också

Nyligen publicerat - Alexandras örtagård

 • Strömsös bästa ekologiska kosmetika – här hittar du alla tips

  Recept på allt från deodorant till shampo.

  Vill du ha bättre koll på vad du smörjer in dig och tvättar dig med har vi samlat våra bästa kosmetiska recept här. Du hittar allt från hårtvätt till deodorant där största delen av ingredienserna är sånt du hittar i ditt skafferi eller i naturen. En bonus är att du kan minska plastavfallet lite.

 • Håll dig varm med örter

  Fryser du ? Så här håller du dig varm.

  Det är inte lätt att vara en person som är frusen av sig. Vissa behöver helt enkelt yllelångkalsonger och mössa fram till midsommar. Men det finns många örter som hjälper dig att hålla värmen.

 • Groblad - naturens eget plåster

  Bra också för bistick.

  Naturens bästa plåster heter groblad och växer i gräsmattor, på stigar och småvägar. På sommaren är det lätt att gå ut och plocka ett plåster i gräsmattan, men till vintern fryser man in blad eller gör en tinktur.

 • Vaxa ben med socker och citron

  Benvaxning med det du har i köket.

  Att ta bort kroppsbehåring med varmt vax är en gammal och effektiv metod. Här har vi gjort ett recept med socker.

 • Vandrarens survivalkit

  Inget kan förta vandringslusten så som en för tung packning. Och ändå är det ju så mycket saker man behöver ute på turen.

 • Fjällträdgården i Jokkmokk

  I Jokkmokk finns en fjällbotanisk trädgård som är något alldeles extra. Den drivs av Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum, och på en hektar har man lyckats klämma ihop hela fjällvärlden.

 • Liniment

  Det är lätt hänt att man sträcker sig eller överanstränger sig under träning. Då är det skönt med ett kylande liniment.

 • Fröpåsar

  Höst och skördetid är en perfekt tid att samla in frön, så man har något att så nästa sommar. Jag plockar frön från både trädgårdsväxter och vilda växter, och de vilda läkeväxtfröna strör jag ut på ställen där jag tycker att det skulle passa med lite johannesört eller kamomill.

 • Rosenlassi

  Dryck som svalkar på inom- och utombords

  Lassi är en svalkande yoghurtdryck som är vanlig i Indien, och jag gjorde en variant som också hjälper mot solbränna. Jag brukar tänka att allt jag smörjer på kroppen ska innehålla så naturliga saker att det går att äta.

 • Tvål med havssand

  Jag har en vän som är smed och alltid svart om händerna. Han bad mig göra en tvål som man blir extra ren av, så jag gjorde en med havssand.

 • Örtkudde

  En god nattsömn är inte alla förunnad. Och de flesta har väl varit med om att ligga och vrida sig i sängen en natt medan man funderar på något problem.

 • Kärleksmagi

  Magiska knep för att väcka någons kärlek eller ta reda på om ens egen kärlek är besvarad är något som har funnits i alla tider. I dag är det böcker med dejtingtips som gäller, snarare än kärleksamuletter, men kanske det ändå ligger något i de gamla knepen.