Hoppa till huvudinnehåll

Vietnamesiska vårrullar

Vårrullar med malet kött.
Vårrullar Vårrullar med malet kött. Bild: Jukka Koskinen vårrullar
Tuyets mor och lillabror


Vårrullar, det är festmat. Och fest det har man i Vietnam då det är nyår, skördefest på hösten, bröllop och vid begravningar. Faktiskt är den allra vanligaste orsaken till fest är då man samlas på minnesdagen av någon nära släkting som har gått bort.

Minnestund


I Vietnam har man begravning två gånger. Det är buddistisk tradition. Första gången inom 48 timmar och andra gången efter 4 år. Tuyets mamma har nyligen begravts för andra gången. Då reste Tuyet till Vietnam och var med då kistan placerades i ett litet tempel. Nu håller hon minnestund för sin mamma och sin lillebror två gånger i månaden hemma i Vörå.

Gemensam måltid på vårrullar


Vårrullar lagar hon då andan faller på. Nuförtiden är de inte bara festmat utan ibland får pojkarna vårrullar som mellanmål då de kommer hem från skolan. Billigt, gott och nyttigt menar Tuyet.
Här hittar du receptet på vårrullar.

Färdigfriterade vårrullar

Nyligen publicerat - Kulturhistoria